Modele atomice

Trimis la data: 2015-01-22
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 0
Autor: aleandrududuman
Dimensiune: 628kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Joseph John Thomson (1903) a imaginat un model atomic ("cozonac cu stafide"), dupa care intr-o masa incarcata uniform electric pozitiv de dimensiuni si de masa atomului intreg sunt repartizati electronii dupa varfurile unor figuri geometrice regulate.
b) Modelul lui Rutherford
-imagineaza atomul ca fiind format dintr-un nucleu pozitiv de dimensiuni foarte mici in comparatie cu dimensiunea atomului. Practic intreaga masa a atomului este concentrata in acest nucleu. In jurul nucleului se rotesc electronii care reusesc sa neutralizeze sarcina pozitiva a
nucleului.
Primul postulat precizeaza ca " atomul poate sa existe numai in anumite stari energetice bine definite, numite stari stationare. In aceste stari, atomul nu absoarbe si nu radiaza energie".
Al doilea postulat arata ca atunci cand interactioneaza cu exteriorul " atomul poate sa treaca dintr-o stare stationara in alta emitand sau absorbind doar anumite valori ale energiei".
Postulatul aditional sau regula de selectie precizeaza ca " sunt admise numai orbitele pentru care este satisfacuta conditia de cuantificare: momentul cinetic orbital trebuie sa fie un multiplu intreg de ".
d) Modelul lui Sommerfeld

-ca energia electronului din jurul nucleului nu este univoc definita de numarul cuantic principal, deoarece pentru o anumita valoare a lui n exista mai multe stari energetice diferite datorita posibilitatii electronului de a se misca pe orbite eliptice.Alcatuire - Sistemul periodic al elementelor
- 18 siruri vericale (grupe) notate cu cifre arabe de la 1 la 18.( 8 grupe principale (blocurile s si p) si10 grupe secundare (blocurile d si f).

- 7 siruri orizontale (perioade);
Sirurile orizontale ale sistemului periodic, cuprinzand elementele dintre doua gaze nobile succesive se numesc perioade. Sistemul periodic contine 7 perioade corespunzatoare celor 7 nivele energetice, notate cu cifre arabe e la 1 la 7.
Blocul s. Acest bloc contine elemente cu electronul distinctiv intr-un orbital de tip s. Blocul s contine elementele din primele 2 grupe principale.

Blocul p. Acest bloc contine elementele cu electronul distinctiv intr-un orbital de tip p. Blocul p conNine elementele din grupele principale 3o8. Elementele situate in partea stanga,sub diagonala principala a blocului p sunt metale, cele situate in partea dreapta, deasupra diagonalei principale sunt nemetale, iar elementele situate in vecinatatea diagonalei principale sunt semiconductoare.
Blocul d. Acest bloc contine elementele cu electronul distinctiv intr-un orbital de tip d. Blocul d contine elementele din grupele secundare 3o8 si 1o2. toate elementele din acest bloc au caracter metalic. Elementele din acest bloc se numesc metale tranzitionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.