Modele pentru intelegerea relatiilor interpersonale

Trimis la data: 2010-06-14
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Brancus
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In acest capitol vom examina trei modele pentru intelegerea relatiilor si comunicarii interpersonale: teoria schimbului, fereastra lui Johari si analiza tranzactionala. Fiecare dintre aceste modele ne ajuta sa intelegem relatiile pe care se bazeaza comunicarea interpersonala.

Cursuri similare:

3.1. Teoria schimbului
Teoria schimbului incearca sa explice relatiile interpersonale considerandu-le tranzactii in care se schimba ceva intre participanti. Actele interpersonale sunt privite ca marfuri. Astfel de marfuri pot fi informatia, competenta, statusul, dragostea, banii etc.

Acest model presupune ca motivele interpersonale depind de valoarea recompensei primite in cadrul relatiei si ca indivizii implicati intr-o relatie au nevoie sa simta ca fiecare contribuie in mod egal, ca recompensele sunt egale cu ceea ce se ofera, ca "tranzactiile" sunt corecte. Daca dupa o anumita perioada de timp o persoana simte ca a contribuit prea mult sau prea putin comparativ cu ceea ce a primit in schimb in cadrul unei relatii, aceasta va cauta sa intrerupa relatia.

De exemplu, Catalin, nou angajat in cadrul firmei, are nevoie sa-i ceara ajutorul lui Stefan, un coleg cu experienta, in rezolvarea unei anumite probleme. In aceasta situatie, Catalin ii confera un status superior lui Stefan recunoscandu-i competenta, si primeste in schimb ajutor. Totusi, daca Catalin continua sa apeleze la Stefan pentru a-l ajuta, valoarea statusului conferit poate deveni mai mica decat efortul si timpul consumate pentru acordarea ajutorului. In acest caz relatia se dezechilibreaza si fie Catalin va ezita sa-i mai ceara ajutorul lui Stefan, fie acesta din urma va fi mai putin dispus sa i-l ofere.

Aceasta problema poate fi rezolvata prin schimbarea naturii tranzactiei. Daca Stefan este desemnat in mod formal responsabil pentru integrarea lui Catalin in cadrul organizatiei, atunci el va putea obtine apreciere din partea superiorului si nu se va mai afla in situatia de a simti ca da ceva fara a primi nimic in schimb. In plus, Catalin va putea primi ajutorul de care are nevoie, fara a se simti inferior fata de Stefan si fara a simti ca il deranjeaza in permanenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.