Modelul concurentei perfecte si decizia de oferta a firmelor

Trimis la data: 2009-03-25
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia Pascu
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice firma se confrunta cu problema luarii a doua decizii: cat sa produca si la ce pret sa-si valorifice produsul final ?Oferta firmei, atat in ceea ce priveste cantitatea cat si pretul este conditionata de doua tipuri de restrictii: a. restrictiile tehnologice - generate de existenta numai a anumitor modalitati de combinare (posibile) a factorilor de productie. In acest sens, in capitolul anterior am analizat cum se ajunge de la restrictiile tehnologice

Cursuri similare:

Relatia dintre pretul stabilit p si cantitatea vanduta de o firma x, este descrisa de curba cererii "percepute" de firma. Daca ar exista o singura firma pe piata, curba cererii percepute de firma ar fi exact curba cererii totale a consumatorilor. Cum, insa, in conditii de concurenta perfecta exista, teoretic, un numar foarte mare de firme concurente pe piata unui produs, respectiva firma trebuie sa prevada in ce mod se vor comporta celelalte firme atunci cand aceasta decide asupra ofertei sale cantitative si de pret.

In conditiile competitiei perfecte, fiecare firma considera insa, ca pretul pietei este independent de nivelul propriei productii, sau, altfel spus, oricat ar produce, acest produs poate fi vandut la pretul pietei. Curba cererii "perceputa" de firma este reprezentata in fig.3.1.
Asa cum rezulta si din fig.3.1, o firma considera ca nu va vinde nimic daca fixeaza un pret mai mare decat pretul pietei (p*). Daca vinde la pretul pietei, poate vinde o cantitate nedeterminata de bunuri, iar daca vinde sub pretul pietei, va beneficia de intreaga cerere a pietei la acel pret.

Este foarte important de remarcat distinctia ce trebuie facuta intre curba cererii vazuta (perceputa) de firma si curba cererii totale a pietei. Astfel, daca curba cererii pietei descrie relatia dintre pretul pietei si cantitatea totala vanduta, depinzand exclusiv de comportamentul consumatorilor, curba cererii "perceputa" de firma descrie relatia dintre pretul pietei si cantitatea produsa de o anumita firma, depinzand nu numai de comportamentul consumatorilor, dar si de cel al celorlalte firme concurente.

Ideea uzuala pentru descrierea comportamentului firmei in conditii de concurenta perfecta este aceea ca, in cazul existentei unei multitudini de firme mici pe piata, fiecare percepe (vede) o curba a cererii orizontala (plata - infinit elastica). Deoarece o firma, pe piata cu concurenta perfecta, nu poate influenta pretul, problema maximizarii profitului acesteia presupune formularea deciziei cu privire la cantitatea de produs final y oferita pentru a obtine cel mai mare profit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.