Modelul matematic al masinii de curent alternativ in regim dinamic

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: steauandrei
Dimensiune: 478kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Modelul matematic al masinii de curent alternativ trifazat in regim dinamic poate fi tratat cu ajutorul unui sistem de ecuatii diferentiale neliniare, ecuatii ce prezinta dificultati de solutionare chiar daca se utilizeaza metodele numerice. Este nevoie de calculatoare electronice rapide si cu memorii foarte mari.
Aceste cerinte nu pot fi satisfacute in sistemele de comanda sau reglare automata rapide din actionarile electrice datorita volumului mare de prelucrare a datelor in timp scurt.
In ultimul timp a fost pusa la punct modelarea masinii de c.a. cu ajutorul fazorilor spatiali. Acestia ofera un model general si simplu al functionarii, cuprinzand atat regimul trazitoriu cat si regimul stabilizat.
Modelul masinilor electrice de c.a. bazat pe teoria fazorilor spatiali este mai simplu decat modelul clasic in sistem trifazat, deoarece fiecare marime trifazata (curent, flux, tensiune, etc.) se reduce la un singur vector plan (fazor spatial), care matematic poate fi tratat ca o marime complexa, permitand o scriere compacta a ecuatiilor de stare. De asemenea, sistemul de ecuatii de functionare devine un sistem de ecuatii diferentiale liniare care pot fi integrate relativ usor prin metode numerice cu ajutorul microcalculatoarelor tip PC.

S-a creat un model bifazat (diq) al masinilor de c.a. trifazate cu proprietati asemanatoare masinilor de c.c., creindu-se astfel suportul fizic pentru teoria unitara a masinilor electrice.
Astfel, s-au pus bazele conceptiei generale a sistemelor de reglare a masinilor electrice cu orientare dupa camp. Progresele actuale in acest domeniu sunt conditionate de introducerea tehnicii microprocesoarelor care ridica performantele actionarilor reglabile de c.a. la nivelul celor de c.c. Se observa deja tendinta de inlocuire treptata a actionarilor de c.c. cu cele de c.a. cu performante ridicate, cu robustete mai mare si cu pret mai redus.

Fazorii spatiali sunt niste vectori "trifazati", care indica atat variatia in timp a marimilor de faza, cat si variatia in spatiu a rezultantei acestora. Intrucat la compunerea fazorului spatial intervin toate cele tei componente instantanee ale fazelor, acesta caracterizeaza intregul sistem trifazat, dupa cum urmeaza:
- indica variabila in timp (sub forma vectoriala) a marimilor de faza;
- indica si defazajul in spatiu datorita dispunerii infasurarilor de faza din punct de vedere constuctiv, ceea ce intervine matematic prin aplicarea versorilor in directia axelor magnetice ale fazelor.
Din punct de vedere matematic, fazorii spatiali sunt de fapt vectori intr-un plan perpendicular pe axa arborelui masinii.

Este cunoscut faptul ca distributia campului de inductie magnetica de-a lungul intefierului masinilor de c.a. pentru armonica fundamentala poate fi considerata sinusoidala in spatiu si timp. Variatia sinusoidala in raport cu coordonata spatiala provine din distributia aproximativ sinusoidala a infasurarilor si deci a solenatiei. Variatia sinusoidala in timp se datoreaza variatiei sinusoidale in timp (curent alternativ) a solenatiei. In figura 5.1 s-a reprezentat o infasurare a unei masini si distributia spatiala a solenatiei. Solenatia de-a lungul intrefierului variaza in trepte datorita distributiei discontinue a curentului din spirele infasurarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.