Modelul maximizarii profitului si determinarea cererii de factori de productie

Trimis la data: 2010-03-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.52 / 10
Downloads: 0
Autor: Valentina Oprescu
Dimensiune: 51kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice firma ce opereaza in cadrul unei piete cu concurenta perfecta isi alege planul de productie - tehnologic posibil - astfel incat sa-si maximizeze profitul rezultat ca diferenta intre venituri si cheltuieli.
De exemplu, daca o firma produce n produse finale (y1,y2, ...,yn) folosind m factori de productie (x1,x2, ...,xm), iar preturile produselor sunt (p1,p2, ...pn) respectiv preturile de achizitie ale factorilor de productie sunt (1,2, ...,m), expresia profitului total al firmei (Pr) va fi data de relatia:

Cursuri similare:

In analiza microeconomica este foarte important ca profitul sa se calculeze in sens economic, adica tinandu-se seama de costul de oportunitate in evaluarea fiecarui factor de productie.
Definirea economica a profitului (spre deosebire de cea contabila a acestuia) impune ca valoarea intrarilor si iesirilor din procesul economic sa fie considerata in termenii costului de oportunitate.

Deseori, procesul de productie din cadrul unei firme face ca folosirea unor factori de productie la un moment dat sa aduca profituri (rezultate) in perioade viitoare. Vor exista, deci, fluxuri de incasari si plati viitoare. Firmele sunt subiecti de decizie in teoria producatorului, astfel ca folosind instrumentele pietei financiare, ele pot decide asupra necesitatii si oportunitatii de a investi. In acest sens, valoarea prezenta a oricarei firme, certificata pe piata actiunilor emise de aceasta, o constituie valoarea prezenta a profiturilor sale viitoare, ce se presupune a fi cunoscute in conditii de certitudine a pietei.

Pretul actiunii emise de o astfel de firma va trebui sa egaleze valoarea prezenta a fluxului de dividente pe care populatia se asteapta a le primi de la firma emitenta de actiuni. Valoarea totala de piata a firmei corespunde deci, valorii prezente a tuturor fluxurilor de profituri pe care firma se asteapta sa le genereze, iar obiectivul central al oricarei firme este tocmai maximizarea acestei valori.

Problema maximizarii profitului unei firme se trateaza diferit pe termen scurt sau lung. Astfel, pe termen scurt se considera ca cel putin consumul dintr-un factor de productie ramane neschimbat, celelalte consumuri modificandu-se. Rezolvarea problemei de maxim va permite determinarea functiei cererii de factor de productie variabil.
Pe termen lung , se considera ca toate consumurile de factori de productie variaza, astfel ca rezolvarea problemei de optim (de maximizare a functiei profitului total) va permite definirea tuturor functiilor cererii de factori de productie la nivelul unei firme.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.