Modificarea societatii comerciale

Trimis la data: 2009-05-27
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Murgu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conditiile economice pot determina modificarea societatii comerciale; astfel asociatii pot considera utila marirea sau reducerea capitalului social, schimbarea obiectului societatii sau a formei ei
juridice, etc. Deoarece elementele ce urmeaza a fi modificate au fost stabilite prin actul constitutiv al societatii, modificarea societatii impune practic modificarea actului constitutiv. 5.1. Forma, inregistrarea si publicarea actului modificator al actului constitutiv.Modificarea actului constitutiv se realizeaza prin vointa asociatiilor, formulata in cadrul adunarilor generale.

Cursuri similare:

Excluderea unui asociat este admisa doar la societatile de persoane, societatile cu raspundere limitata si in cazul comanditatilor la societatea in comandita pe actiuni.Cazurile de excludere sunt:
- asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a angajat; asociatul cu raspundere nelimitata se afla in stare de faliment, sau a devenit legalmente incapabil;

- asociatul cu raspundere limitata care face acte de administrare fara imputernicire ori contravine dispozitiilor privind loialitatea, onorabilitatea, etc.;asociatul administrator care comite fraude in dauna societatii si se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca, la cererea societatii sau a oricarui asociat, hotarare ce se publica in Monitorul Oficial.Asociatul exclus are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii cat si la o parte din patrimoniul social reprezentand contravaloarea aportului depus, dar si obligatia de a raspunde de pierderi pana la data excluderii, data pana la care raspunde fata de terti pentru operatiunile facute de societate.

Retragerea din societate este valabila pentru societatile de persoane si pentru societatile cu raspundere limitata in cazurile prevazute in actul constitutiv si se face cu acordul tuturor celorlalti asociati (sau prin hotararea tribunalului supusa recursului). Drepturile asociatului retras se stabilesc prin acordul asociatilor sau de catre un expert, la cererea acestora.

5.4. Prelungirea duratei societatii;Cand societatea comerciala desfasoara o activitate profitabila, asociatii pot decide prelungirea duratei societatii.Intre conditiile prelungirii duratei, cele mai semnificative sunt:decizia prelungirii si cuprinderea ei in actul aditional sa se realizeze inainte de expirarea duratei prevazute in actul constitutiv (ulterior acestei date prelungirea ar fi inutila, societatea fiind deja dizolvata "ope legis");
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.