Modulatia semnalelor

Trimis la data: 2009-11-14
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_A
Dimensiune: 1527kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
f(t) - functie de modulatie
Deoarece amplitudinea A(t) a semnalului xMA(t) trebuie sa fie tot timpul pozitiva, este indeplinita inegalitatea f(t)a" -1. In caz contrar, se spune ca apare supramodulatia.
In cazul transmisiilor radio, frecventa unghiulara Ω0 a semnalului purtator trebuie sa fie mult mai mare decat cea mai mare frecventa unghiulara ωmM din spectrul semnalului modulator, pentru a avea o transmisie eficienta a mesajului. Aceasta inseamna ca avem inegalitatea

Cursuri similare:

Se observa ca spectrul semnalului MA contine trei componente armonice si anume:
- o componenta centrala de frecventa si amplitudine , care este chiar purtatorul;
- doua componente de frecvente si care au aceeasi amplitudine care se numesc componenta laterala inferioara, respectiv componenta laterala superioara.
Deoarece ma€1, rezulta ca amplitudinile componentelor laterale nu depasesc valoarea 0,5A0.

Banda de frecvente ocupata de semnalul MA este BMA=2fm
Presupunem ca semnalul MA obtinut folosind drept semnal modulator un semnal sinusoidal este, de exemplu, o tensiune aplicata la bornele unei rezistente R. Puterea disipata de acest semnal pe R va fi data de suma puterilor disipate de fiecare componenta spectrala pe rezistenta R, adica rezulta
Rolul demodulatorului este dat de a extrage semnalul modulat, dat de expresia (3) sau (4), semnalul modulator. In principiu se folosesc doua tipuri de demodulatoare si anume:

- detectorul de anvelopa (infasuratoare)
-detectorul sincron.
Detectorul de anvelopa are schema din fig.1.6a. In fig.1.6b sunt reprezentate grafic, in functie de timp, semnalele de la intrare si de la iesirea detectorului de anvelopa.

Pentru alternante pozitive ale semnalului xMA(t), presupus tensiune, condensatorul C se incarca rapid cu constanta de timp mica , iar pentru alternantele negative condensatorul C se descarca cu conditia de timp mare
Astfel, tensiunea de iesire urmareste chiar infasurarea semnalului , in cazul de fata un semnal proportional cu anvelopa superioara, deci cu . Daca se inverseaza dioda, la iesire apare un semnal proportional cu anvelopa inferioara. Constanta de timp trebuie aleasa cu grija pentru a avea distorsiuni de neurmarire. Deci, putem scrie:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.