Moduri de dobandire a proprietatii

Trimis la data: 2010-10-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 13
Autor: Bianca Floricel
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin mod de de dobandire a proprietatii se intelege ansamblul de fapte juridiece recunoscute de lege, prin intermediul carora un bun aflat in circuitul juridic civil intra in patrimoniul unei persoane ca obiect a dr. de prop.Notiunea de mod de dobandire a proprietatii s-a conturat tarziu in dreptul roman ca urmare a conceptiei juristilor romani care considerau dreptul de proprietate un bun corporal.Din acest motiv juridic juristii roman din epoca clasica vb. nu de moduri de dobandire a prop ci a lucrurilor.

Cursuri similare:

Se pot face mai multe clasificari ale mod. de dobandire a proprietaii in dreptul roman .In pincipal se realizeaza 2 clasificari: una specific romana iar alta romanista desi elemente ale acesteia se regasesc si in lucrarile jurisconsultilor clasici..Distinge intre modurile de dobandire IUS CIVILE si de DR NAT. IUS GENTIU.

Modurile de dob. a dreptului civil asigurau dobandirea proprietatii quiritare si erau accesibile doar cetatenilor romani. EX:mancipatiunea(mancipatio),cesiunea in fata magistratului ,Usucapio.
Modurile de dobandire a dreptului natural erau accesibile tuturor loc imperiului si se caracterizeaza prin lipsa formalitatilor valabile unei incheieri.

EX:Ocupatiunea,Accesiunea,Specificatiunea,Culegerea fructelor,Traditiunea,Prescriptia de lunga durata,Prescriptia de f lunga durata.2.Clasificarea romanista face distinctie intre:1) moduri originale si 2)cele derivate de dobandire a proprietatii.
1)acele moduri care asigura proprietatea asupra unui bun ce nu se gasea la mom de referinta in patrimoniul altei persoane:OCUPATIO,ACCESIO,SPECIFICATIO,FRUCTI PERCEPTIO.

2)m. derivate care asigura dob. prop asupra unui bun aflat deja in patrimoniul unei pers. Daca transferul dreptului de prop. se facea voluntar sau inv(necesar).Se distine intre m derivate voluntare (Mancipatio,In Iure Cesio,Traditio) si moduri der. Nevoluntare( necesare):Usucapio,Prescriptia lunga si f lunga.

a)OCCUPATIO- dob. dr. de prop. priv. asupra unui bun care la momentul de ref. nu se gaseste in patrimoniul altei persoane(RES NULLUS).Ex:bun abandonat(RES DERELICTAE);vanatul predominant marii(peste,scoici,fructe de mare),RES HOSTILES lucruri luate de la inamic(dobandite indirect de cetatenii romani in incursiuni militare ,daca erau dobandite in urma razboiului nu intrau in patrimoniul priv. si public,al statului),TEZAURI INVENTIO-comoara gasita (la inceputul ep.

Clasice a dr. rom. se considera ca tezaurul apartine mereu prop. terenului fiind accesoriu de fond.Prin tezaur ,se inteleg bunurile de valoare ascunse de o persoana necunoscuta intr-un loc greu accesibil si intr-o perioada nedeterminata .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.