Modurile de dobandire a dreptului de proprietate

Trimis la data: 2010-04-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana Boicila
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest aspect este reglementat in Codul civil, in cartea III, unde sunt aratate "diferitele moduri prin care se dobandeste proprietatea". In tratarea modurilor de dobandire se are in vedere atat proprietatea, cat si celelalte drepturi reale principale. Potrivit art.644 C.civ., "Proprietatea bunurilor se dobandeste si se transmite prin succesiune, prin legate, prin conventie si prin traditiune", iar conform art.645 din acelasi cod "Proprietatea se mai dobandeste prin accesiune sau incorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune."

Cursuri similare:

In doctrina se releva ca aceste moduri de dobandire sunt aplicabile tuturor tipurilor de proprietate, tuturor drepturilor reale. La aceste moduri se adauga hotararea judecatoreasca.Modurile de dobandire a proprietatii sunt impartite potrivit doctrinei noastre interbelice in: a) originare si derivate; b) moduri de a dobandi cu titlul oneros sau cu titlu gratuit; c) moduri de a dobandi cu titlu universal si cu titlu particular ori singular.

Sunt considerate moduri de dobandire originare, cand se dobandeste proprietatea unui lucru care nu a fost al nimanui; ele sunt derivate cand se transmite o proprietate deja existenta de la o persoana la alta. Astfel, ocupatiunea este, de exemplu, un mod de dobandire originar (acquisitio originaria), iar vanzarea, mostenirea, donatia etc. (acquisitio derivativa) sunt moduri de dobandire derivate. Modul de dobandire este oneros cand pentru lucrul primit se da o valoare oarecare, se face o echivalare, iar cu titlu gratuit cand se primeste un lucru fara a se da nimic in schimb. Astfel, vanzarea este cu titlu oneros, iar donatia cu titlu gratuit.

Modul de dobandire si de stramutare a proprietatii este cu titlu universal cand se dobandeste o universalitate de bunuri (singurul mod de dobandire cu titlu universal este succesiunea) si cu titlu particular sau singular, cand se dobandeste unul sau mai multe lucruri determinate.Enumerarea modurilor generale de dobandire a dreptului de proprietate este facuta in art.644 si 645 C.civ., primul articol cuprinzand modurile derivate, precum succesiunea, legatele, conventiile si traditiunea, iar cel de-al doilea cele originare, adica accesiunea sau incorporatiunea, prescriptia achizitiva, ocupatiunea si legea.

In literatura juridica s-a sesizat ca aceasta enumerare este defectuoasa, in primul rand ca termenii utilizati nu mai corespund si nu cuprind toate modurile existente. De asemenea, s-a remarcat ca unele dintre ele se gasesc cuprinse in enuntarea altora. Se exemplifica ca termenul de succesiune prevazut de art.644 din C.civ., apare ca impropriu, deoarece cuprinde si succesiunea testamentara, desi despre legate se vorbeste ca un mod aparte de dobandire; ar fi mai indicat, deci, sa se faca referire la succesiunea legala. Nici termenul de legate folosit in textul Codului civil, nu este corect, fiind restrans in raport cu ce a dorit sa exprime legiuitorul. De aceea, in doctrina se considera ca ar trebui inlocuit cu termenul de testament.

Legea, care este modul general de dobandire, poate cuprinde accesiunea, uzucapiunea si succesiunea legala, acestea fiind insa specificate aparte. Orice enumerare poate fi susceptibila de critica, fie in sensul ca toate modurile pot fi cuprinse in modul general de dobandire care este legea, fie ca lipsesc din enumerare alte moduri de dobandire, precum hotararea judecatoreasca atributiva de drepturi si calea executiei silite prin adjudecare. Executia silita este un mod derivat de dobandire a proprietatii pe cale fortata, deoarece se intemeiaza pe gajul general al creditorilor chirografiani, obiect al gajului fiind patrimoniul debitorului.

Legea ca mod de dobandire este si in cazul art. 19 si 20 din Legea nr. 15/1990, privind reorganizarea unitatilor economice in regii autonome si societati comerciale. Prin efectul acesteia dreptul de administrare operativa de pana atunci se tranforma in drept de proprietate. Bunurile din patrimoniul societatilor comerciale sunt proprietatea acestora (art. 20 alin.2). Patrimoniul este nominalizat prin hotarare de guvern, adica prin act administrativ unilateral, fiind acesta un alt mijloc decat cel de drept civil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.