Moneda si credit - crearea libera de moneda

Trimis la data: 2009-08-30
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Tudorache
Dimensiune: 72kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Institutionalizarea procesului de formare a ofertei de moneda in modalitatea actuala, caracterizata de existenta unui sistem bancar cu doua nivele, controlat de banca centrala, reflecta neincrederea in capacitatea pietii de a asigura desfasurarea rationala a procesului de alimentare cu moneda a economiei. Aceasta conceptie este dominanta in prezent in lume, fiind una din formele de manifestare ale etatismului care a marcat gandirea si practica economica din ultimul secol si jumatate

Cursuri similare:

Supozitia pe care se bazeaza conceptia respectiva este ca toate sistemele monetare care au existat inainte de aparitia institutiei bancii centrale au fost nefunctionale sau au produs o moneda de slaba calitate. Or, nu este deloc asa, iar istoria monetara ofera numeroase exemple, care arata ca monedele "private" au functionat foarte bine. De fapt, se constata ca cele mai mari crize economice (inflatie, deflatie, somaj etc.) au avut loc dupa crearea bancilor centrale. De aceea, acestea din urma nu pot fi considerate ca fiind factori de stabilitate monetara si economica.

De altfel, nici aparitia monedei ca atare nu este o inventie a statului, ci un rezultat spontan al dezvoltarii schimbului. Dupa cum am aratat in cap. II, interventia statului in domeniul monetar s-a produs tarziu (sec. VIII i. Ch.), fiind motivata nu atat de dorinta de a ameliora functionarea economiei, cat de nevoia de a colecta resurse la dispozitia stapanitorilor. De fapt, primele monede "statale" au fost frauduloase, deoarece aveau inscrisa o valoare "oficiala" mult mai mare decat cea reala (fenomen cunoscut sub denumirea de "senioraj"), ceea ce a dus la primele crize economice cunoscute in istorie.

In prezent, din cauza predominantei paradigmei bancii centrale, este dificil de imaginat situatia care a existat inainte de aparitia acestei institutii si de impunerea monedei sale ca moneda nationala unica. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor, edificarea actualului sistem de creare a monedei, bazat pe existenta unui sistem bancar cu doua nivele, s-a produs abia in sec. XIX. Anterior acestei date, in toate tarile dezvoltate ale epocii, existau un numar mai mare sau mai mic de banci, care emiteau fiecare propriile lor bancnote, de forme si valori diferite.

Bancnotele emise de diverse banci circulau pe intreg teritoriul statului respectiv, iar cele mai raspandite si mai cunoscute, si in afara frontierelor. Deoarece, in acea epoca, bancnotele erau convertibile in aur, ele se puteau preschimba una pe alta.
Sistemul de alimentare cu moneda a economiei bazat pe monede concurente, care a existat inainte de crearea bancilor centrale, este cunoscut sub denumirea de "activitate bancara libera" (Free Banking). Notiunea de "activitate bancara libera" (Free Banking) este antiteza conceptului de "banca centrala" (Central Banking). Intr-adevar, in primul caz, bancile sunt absolut libere sa emita moneda, cu singura conditie sa gaseasca clienti
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.