Moneda si credit - teoria monetara

Trimis la data: 2010-08-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Trahanache
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectul teoriei monetare il constituie perceptia si evidentierea relatiilor existente intre moneda in sens larg al notiunii si variabilele economice reale cum sunt: productia, consumul si acumularea de capital.
In decursul evolutiei ei teoria monetara a cunoscut 3 stadii:
• primul stadiu il reprezinta analiza raportului cauzal intre masa banilor in circulatie si volumul marfurilor pe de-o parte si nivelul preturilor pe de alta parte. Acest stadiu se numea teoria cantitativa a monedei.
• al doilea stadiu al teoriei monetare il reprezinta analiza raportului intre masa banilor in circulatie si nivelul general al preturilor pe de-o parte si veniturile individuale pe de alta parte.
• al treilea stadiu al teoriei monetare il reprezinta modul in care banii actioneaza prin intermediul dobanzii, al miscarii capitalurilor si transferurilor asupra productiei si preturilor relative precum si asupra nivelului general al preturilor.

Cursuri similare:

Teoria monetara constituie una dintre preocuparile de esnta ale stiintei economice si are ca probleme fundamentale pentru obiectul si studiul sau urmatoarele probleme fundamentale:a) problema definirii banilor care desi simpla la prima vedere este complicata in fond intrucat se refera nu la definirea acestora ca gen propriu ci la stabilirea nomenclaturii elementelor care pot fi considerate bani si care depind definitoriu de structura institutional-organizatorica a economiei, de organizarera sa financiar monetara.

In decursul timpului aceasta notiune cuprindea formulari de la cele mai descriptive, in care erau considerati bani doar banii-marfa cu valoare intriseca, pana la formularile cele mai extintive, in care sunt considerati bani toate formele de active lichide din economie.
b) problema rolului banilor in economie. Aceasta problema poate fi apreciata in doua directii:- una este aceea de mijlocire a tranzactiilor banesti, banii reprezentand un instrument de deservire eliminand schimbul direct de marfuri cunoscut sub denumirea de troc sau trampa.

Sub acest raport existenta banilor in circuitul economic nu influenteaza evolutia economica reala in sensul cererii de marfuri, de servicii, cresterii productiei si a investitiilor, preturilor importurilor, exporturilor s.a. avand sub acest raport un caracter neutral, invariant. in alta directie insa banii influenteaza intens procesele economice complicand conditiile de realizare a echilibrului general putand genera in caz de functionare necorespunzatoare perioade de recesiune si inflatie avand sub acest raport un caracter activ, variant.

Aceasta contradictie intre cele doua ipostaze a banilor constituie cu siguranta o sarcina importanta a teoriei monetare.
c) problema valori banilor provine din aceea ca desi la fel ca marfurile intruchipeaza avutia sociala, fiind o forma a acesteia, capacitatea lor de a face acest lucru depinde de o serie de factori specifici in mare masura diferiti de cei care actioneaza in cazul marfurilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.