Monitorizarea calitatii aerului

Trimis la data: 2010-03-08
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_T
Dimensiune: 407kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul de monitorizare a calitatii aerului este un subsistem al sistemului general de monitorizare a mediului. Monitorizarea calitatii aerului presupune o serie de actiuni de observare si masurare cantitativa si calitativa a unor indicatori ai starii aerului (cum ar fi concentratii ale unor componente din aer). Sistemul de monitorizare permite obtinerea de date utile pentru identificarea rapida a zonelor poluate si pentru luarea de decizii strategice si tactice de combatere a poluarii si de prevenire a acesteia.
In procesul de proiectare a unui sistem de monitorizare a calitatii aerului se parcurg mai multe etape, unul din primii pasi fiind stabilirea obiectivelor.

Cursuri similare:

Poluarea de fond reprezinta poluarea existenta in zonele in care nu se manifesta direct influenta surselor de poluare antropice. Monitorizarea poluarii de fond este o problema globala, importanta pentru a putea aprecia efectele patrunderii poluantilor in aerul curat al ecosferei (prin aer curat se poate intelege actualmente doar aerul de la foarte mare altitudine sau cel de la nivelul solului dar situat la o foarte mare distanta de centrele urbane sau industriale).

Monitorizarea poluarii regionale corespunde supravegherii aerului situat relativ departe de centrele urbane sau industriale, adica intre poluarea de fond si aerul poluat antropic. Poluarea de impact reprezinta poluarea produsa in zonele directe de impact al surselor de poluare antropice. Monitorizarea continua a poluarii de impact (locale) este necesara deoarece poluarea de impact afecteaza direct si imediat lanturile trofice si sanatatea umana.

Monitorizarea poluarii de fond, intermediare sau de impact se realizeaza prin retele de supraveghere la nivel international, national, regional sau local, care sunt interconectate sau se vor interconecta pentru schimbul de date si pentru luarea de decizii la nivel global.Retelele de monitorizare sunt alcatuite din punct de vedere tehnic din statii de masurare, sisteme de transport al probelor, laboratoare de analiza, sisteme de transmisie, de achizitie si de prelucrare a datelor. In cadrul fiecarei statii de masurare se gaseste instrumentatia necesara prelevarii probelor sau masurarii concentratiilor si altor parametri specifici.

In functie de tipul masuratorilor efectuate (la sursa, in vecinatatea surselor de poluare sau in zonele rezidentiale urbane sau rurale) se utilizeaza metode si instrumentatie specifica. In cazul masurarii la sursa se utilizeaza de regula metode chimice semiautomate sau metode fizice automate (on-line). Printre cele mai utilizate aparate sunt analizoarele automate ale amestecului de gaze cu celule electrochimice si senzori cu semiconductoare.

Pentru masurarea in vecinatatea sursei de poluare se folosesc senzori catalitici de gaze combustibile, senzori electrochimici de gaze toxice si senzori de gaze cu raze infrarosii. Masurarea in zonele rezidentiale se realizeaza de regula cu statii mobile de masurare, prevazute cu aparate electronice sensibile care pot determina concentratii mici ale poluantilor in aer.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.