Morfologia leziunilor cu etiologie traumatica

Trimis la data: 2009-12-30
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica_O
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Leziunile de tip traumatic sunt cele care rezulta in urma actiunii unor agenti fizici mecanici. Agentii mecanici sunt reprezentati de totalitatea factorilor din mediul extern care au capacitatea de a produce leziuni prin lovire, compresiune, smulgere, taiere, perforare etc. Acestia la randul lor pot fi obiecte in miscare sau obiecte statice cu care corpul animal vine in contact in mod direct. Leziunile macroscopice sau microscopice produse de agentii mecanici pe arii mai largi sau mai restranse poarta denumirea de traumatisme.

Cursuri similare:

Echimoza este un tip morfologic de hemoragie in tesuturi si organe, ce apare mai frecvent in grosimea pielii, in tesutul conjunctiv subcutanat sau in tesutul adipos. Producerea echimozelor este consecutiva ruperii unor vase de calibru mic, fara a se observa discontinuitatea pielii. Mecanismul de producere poate fi prin compresiune sau prin lovire directa sau indirecta. Echimoze izolate sau unice se interpreteaza ca leziuni consecutive unei violente usoare. Cand numarul acestora este foarte mare, ele explica moartea prin soc traumatic.

Trebuie remarcat faptul ca localizarea unei echimoze poate elucida uneori cauza mortii unui animal. Vibicele sunt hemoragii cu un grad mai mare de specificitate comparativ cu echimozele. Prezenta lor poate fi asociata cu interventia umana si folosirea unor obiecte contondente de tipul biciului, cravasei, batei, curelei, sarmei etc. Aspectul liniar este caracteristic pentru acest tip de leziune.

Sufuziunile sunt hemoragii care ocupa suprafete intinse, iar identificarea lor atesta lovirea de obiecte in miscare rapida, cu masa si volum mare. Cele mai multe din accidentele rutiere sau cele produse de alte vehicule genereaza aparitia unor leziuni cu extindere mare, mortale, cu toate ca pielea nu prezinta zone de discontinuitate.
Hematomul este o hemoragie caracterizata printr-o acumulare circumscrisa de sange, la suprafata sau in grosimea unor organe. Prezenta hematoamelor creaza suspiciuni referitoare la ruperea unor vase de calibru mai mare decat capilarele ca urmare a lovirii puternice de/cu corpuri dure.

Examinarea hematoamelor poate sa ofere informatii despre momentul aproximativ al producerii acestora. In primele 2 zile de la producerea hemoragiei sangele este necoagulat sau partial coagulat, de culoare rosie-negricioasa. La 3-4 zile coagulul este complet format. La 5-6 zile posthemoragie, culoarea masei sanguine vireaza spre galbui datorita afluxului masiv de leucocite. La 10-20 zile hematomul se afla in plin proces de resorbtie, iar la 18-20 zile datorita cantitatii mari de hemosiderina in masa hematomului apar zone de culoare caramizie.
Leziunile traumatice deschise

Excoriatia sau zgarietura este o leziune a pielii reprezentata de detasarea superficiala. Atunci cand distrugerea se rezuma la detasarea catorva straturi de celule, excoriatia este acoperita de un lichid transparent, usor galbui, care prin deshidratare formeaza o crusta de aceeasi culoare (limforagie). Cand leziunea este mai profunda, cu deschiderea vaselor de sange, se produce hemoragia, iar crusta formata are culoare brun-rosiatica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.