Multiplicarea fungilor

Trimis la data: 2010-07-22
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina silaghy
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1 Proces f.important, pt ca el contribuie la mentinerea distributiei si raspandirii fungilor in biotopuri specifice (biotop vegetal si animal).
Inmultirea survine intr-o anumita etapa de crestere si dezvoltare a fungilor. Ea se poate realiza vegetativ prin simpla fragmentare a miceliului au prin intermediul unor formatiuni specializate numite SPORI. Sporii fungilor pot fii sexuati si asexuati. Sporii sexuati: iau nastere direct sau indirect printr-un proces de incrucisare intre 2 celule de sex opus. Se intalnesc la fungii perfecti. Au un perete gros si reprezinta forma de rezistenta a org la conditiile de mediu nefavorabile si acesti spori asigura raspandirea si supravietuirea speciei respective.

Cursuri similare:

Sporii asexuati: se formeaza prin simpla derivare din celule vegetative mai mult sau mai putin specailizate. Iau nastere in asa numitul stadiu imperfect al fungilor prin fragmentarea unei hife specializate sau a hifei modificate caracteristic pentru a forma corpi reproducatori. Sporii fungilor sunt in general colorati si dau coloniilor mature o culoare caracteristica. se desprin usor dupa micelui. Sporii adaptati la mediu acvatic sunt mobili cu ajutorul umor flageli.

In corelatie cu functia lor sporii au o anumita compozitie chimica 20-30% glucide, 12-35% lipide, 25-30% proteine.
Au o viata latenta si o rezistenta mare la uscaciune, presiune osmotica, temp. si cu radiatii UV. Sporii sexuati:
Ascospori:Iau nastere din fuziunea citoplasmelor si nucleelor a 2 celule invecinate de pe acelasi micelui sau de pe cel diferit. Nucleul nou format sufera 1 pana la 3 diviziuni.

Fiecare dintre nucleii formati se inconjoara cu un strat de citoplasma si 1 pct celular si formeaza un spor. Ei raman in celula in care s-au format si poarta numele de ASCA. Acest tip de spori se intalneste la clasa Ascomycetes.Se formeaza pe o formatiune specializata numita bazidie. Bazidia se formeaza dintr-o celula binucleata situata la extremitatea unei hife. Cei 2 nuclei ai celulei fuzioneaza. Nucleul astfel format se divide de 2 ori si apar 4 nuclei. In parte apicala a bazidiei apar 4 prelungiri numite sterigme, care se alungesc si se latesc terminal. In fiecare dintre aceste prelungiri patrunde cate un nucleu si formeaaz un bazidiospor. Bazidiosporii sunt caracteristici fungilor din clasa Bazidiomycetes.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.