Multiprocesoare

Trimis la data: 2010-03-06
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 58
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_M
Dimensiune: 121kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
"Necesarul de simulari al Departamentului pentru Energie (DOE) al Statelor Unite depaseste cu mult capacitatea celor mai puternice supercomputere din lume. Pentru a satisface aceste necesitati, DOE a creat Initiativa de Calcul Strategic Accelerat (ASCI - Accelerated Strategic Computing Initiative). Acest program accelereaza dezvoltarea de noi supercomputere scalabile si va conduce in urmatorul secol la un supercomputer care va lucra la o rata de 100 TFLOPS (1014 operatii in virgula mobila pe secunda)." - Mattson 1997.

Cursuri similare:

Nici-o alta industrie nu a cunoscut evolutie atat de rapida ca industria calculatoarelor. Se constata practic o dublare a performantelor la fiecare 18 luni (capacitate de integrare, frecvente de ceas). Aceasta observatie a devenit legea lui Moore (descoperita in 1965 de Gordon Moore, co-fondator al firmei Intel). Software-ul a urmat si el calea deschisa de progresele din hardware, facand valabila legea lui Nathan: "Software-ul este un gaz. Isi creste volumul astfel incat sa ocupe tot spatiul pe care il are la dispozitie".

S-a creat deci asa numitul cerc virtuos: progresele tehnologice au dat calculatoare mai ieftine si mai bune, ele au permis aplicatii noi, nebanuite alta data (cine ar fi gandit in anii `50 la jocuri 3-D si comert electronic?), iar aplicatiile au deschis piete noi cu cerinte sporite.
Gama calculatoarelor s-a diversificat enorm: de la calculatoare incorporate in jucarii, bunuri de uz casnic (telefoane, masini de spalat, de gatit etc), masini unelte, la calculatoare portabile si retele de supercalculatoare. Toate acestea, in urmatorii zece ani vor face foarte probabil parte toate din Internet.

Desi progresul a fost si continua sa fie dramatic, cerintele au continuat si ele sa creasca intr-un ritm la fel de ametitor: se doresc masini de uz caznic comandate prin voce, automobile care sa urmeze itinerarii stabilite pe harta, simularea exploziilor nucleare sau a marii explozii initiale de la inceputul universului, prelucrarea datelor seismice sau a fotografiilor de satelit in locul explorarilor geologice directe. Chiar daca simularile costa enorm (hardware si software), ele sunt totusi mult mai ieftine.

Desi frecventele de ceas si densitatile de integrare au crescut si continua sa cresca continuu, totusi lucrurile nu vor putea evolua la nesfarsit pe calea aceasta. Viteza luminii e deja o limita care trebuie luata in considerare, iar la un moment dat fiecare tranzistor va avea atat de putini atomi incat efectele cuantice vor deveni o problema majora (ex. principiul incertitudinii lui Heisenberg).
Din toate aceste motive, pentru a rezolva problemele tot mai complexe, arhitectii de calculatoare se indreapta tot mai insistent spre calculatoarele paralele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.