Munca in agricultura

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 29
Autor: Dragos Sternea
Dimensiune: 1252kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Munca a reprezentat factorul de productie activ si determinant al tuturor activitatilor economice ramanand astfel factorul primordial al dezvoltarii si bunastarii oricarei societati omenesti. Munca este un factor de productie cu o serie de caracteristici distincte ce o diferentiaza de ceilalti factori. Aceste trasaturi specifice deriva din faptul ca munca este efectuata de oameni, presupune un ansamblu de motivatii de natura umana, ceea ce lipseste celorlalti factori productivi.

Cursuri similare:

In magistrala sa "Histoire de l'analyse economique" Schumpeter vede in trilogia factorilor (Pamant, Munca, Capital), a agentilor (proprietari funciari, salariati, capitalisti) si a veniturilor (renta, salariu, profit) clasica de acum structurare a analizei economice (a economiei politice). Modelele globale de crestere respecta in cea mai mare parte aceasta organizare a gandirii.

In modelul fiziocrat factorul de productie primordial este pamantul, in modelul clasic munca, in modelele marxist si keynesian capitalul iar in modelele neoclasice si marxiste combinarea capitalului si a muncii considerate in mod respectiv ca tehnica de productie si ca raport socio-fundamental al capitalismului.

Problematica acestor modele este strans legata de doua mari intrebari, una legata de originea factorilor cresterii economice si o alta in ceea ce priveste sursele cresterii.In modelele globale ipoteza cea mai frecventa este ca originea factorilor de productie este exogena modelului. Dotarea initiala cu factori de productie conditioneaza cresterea economica. Pentru un economist este vorba de a sti daca solutiile optimale la problema raritatii ofera o imagine satisfacatoare a realitatii (cresterea maximala a productiei plecand de la un stoc dat de factori).

Cealalta ipoteza este ca la originea factorilor este productia insasi. Pentru a fi mobilizati intr-un proces productiv factorii de productie (forta de munca, bunurile de echipare, bunurile intermediare) trebuie mai intai produsi, disponibilitatea factorilor de productie fiind endogena modelului. Aceasta ipoteza deschide posibilitatea unei abordari dinamice, dar la un pret al fictiunii putin acceptabil: produsul (unic in modelele globale) trebuie sa fie suficient de maleabil pentru a se preta la forma functionala reclamata ca factor de productie.

Problema surselor cresterii economice este si mai interesanta. Ea consta in a sti care este volumul unui factor sau de unde eficacitatea sa contribuie in plus la cresterea productiei. Teoria economica a avansat in acest sens trei teze succesive.Prima este legea randamentelor descrescande, dupa care eficacitatea unui factor este o functie descrescatoare dupa volumul sau. In ciuda ei, cresterea economica este rezultatul cresterii volumului factorilor, al acumularii lor.

Cea de-a doua este legea progresului tehnic, dupa care schimbarea tehnica, fie ca este sau nu incorporata in factorii de productie, este principalul resort al cresterii economice. Aceasta lege a devenit axiomatica universala a teoriilor de dezvoltare.A treia lege este cea a progreselor in organizare, dupa care ameliorarea eficacitatii factorilor ramane mecanismul central al cresterii, dar provine mai putin din schimbarea tehnica ci dintr-un ansamblu de fenomene disparate si complexe care se leaga mai mult sau mai putin de raporturile sociale si de organizarea sociala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.