Mutatiile si mutageneza

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 7.92 / 10
Downloads: 157
Autor: Oana Marinescu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Materialul genetic prezinta, in mod normal, o structura de o mare stabilitate, care face sa fie protejat fata de aparitia schimbarilor neprogramate, si care asigura transmiterea nealterata a structurii cromosomilor de la celulele le mame la celulele fiice si de la o generatie la alta.Pe de alta parte, insa, structura ADN, prin fenomenul de tautomerie, poate suferi modificari in proprietatile de imperechere a bazelor azotate si de aici in schimbarea de-a lungul generatiilor a secventei de nucleotide.

Cursuri similare:

Modificarile aparute in structura si functia materialului genetic, care se transmit de la o generatie la alta si care nu sunt rezultatul segregarii genetice sau recombinarii genetice, se numesc mutatii genetice , iar capacitatea materialului genetic de a suferi asemenea mutatii se numeste mutabilitate.

Procesul de aparite a mutatiilor sub actiunea unor factori mutageni (fizici, chimici sau biologici) se numeste mutageneza. Termenul de mutant se refera la un individ care rezulta dintr-un organism normal dar care fenotipic prezinta anumite diferente, mai mult sau mai putin evidente. Uneori aceste modificari pot fi reparate iar celulele respective redobandesc fenotipul normal.

Pentru a clarifica termenii utilizati in experimentele de mutageneza, se poate recurge la urmatorul exemplu: o cultura de Pseudomonas fluorescens are particularitatea ca pe mediu agarizat, formeaza colonii de culoare verde. Uneori, in mod spontan, printre coloniile colorate apare si una fara culoare, care a rezultat prin multiplicarea unei celule mutante. In acest caz, fenotipul mutant este lipsa culorii, iar fenotipul normal este culoarea verde a coloniei.

Bacteriile mutante prezinta o mutatie la nivelul genei ce codifica sinteza unei enzime necesare pentru producerea pigmentului verde. Astfel, bacteriile mutante si cele normale (de tip salbatic), contin gene alele (alela normala pentru culoarea verde si alela mutanta). In acest caz, mutatia produsa la nivel genetic poate fi cunoscuta datorita efectului fenotipic pe care l-a determinat. Exista cazuri in care nu toate modificarile de la nivelul genelor sunt urmate de efecte fenotipice evidente; in acest caz se poate spune ca genele sunt tacute sau silentioase (silent genes).

Exista mai multe variante in ceea ce priveste notatia genelor. De exemplu, notatia his se refera la o gena ce codifica enzima necesara pentru sinteza aminoacidului histidina. Uneori exista mai multe gene ce codifica proteine cu functii asemanatoare: his A si his B sunt gene ce codifica polipeptide necesare pentru biosinteza histidinei. Notatia his A - se refera la mutatia care afecteaza gena respectiva si care nu mai permite sinteza polipeptidului normal. Reciproc, notatia his A + desemneaza gena alela normala.

Uneori, pentru desemnarea genei mutante se folosesc cifre arabe care insotesc denumirea genei normale. Astfel, notatia his A4 se refera la gena his A cu mutatia numarul 4 (alela 4 a genei respective).Atunci cand mutatia determina modificarea genei de tip salbatic si conduce la aparitia unei alele mutante, ea se numeste mutatie inainte (forward mutation), iar mutatia de la tipul mutant la tipul normal se numeste mutatie inapoi (back mutation).

Pentru desemnarea fenotipurilor normale sau mutante, notatiile sunt similare celor pentru gene cu deosebirea ca prima litera este o majuscula. De exemplu, notatia His - se refera la fenotipul unui organism incapabil sa creasca pe un mediu minimal lipsit de histidina; notatia Rfmr se refera la un organism rezistent la actiunea rifampicinei, in timp ce Lac- se refera la un organism incapabil de a metaboliza lactoza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.