Natura agresivitatii - comportamente antisociale

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 12
Autor: Stefania Dinu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Un subiect controversat se refera la impactul mijloacelor de comunicare in masa, in special televiziunea si cinematograful, care produc sau sporesc violenta.Rezultatele confirma faptul ca exista o legatura clara si evidenta intre expunerea la violenta mass-mediei si violenta la privitori.Exista o serie de variabile moderatoare: care sunt mecanismele prin care violenta in mass-media si in principal televiziunea si cinematograful duc la cresterea comportamentului agresiv? Liebert (1989) spune ca violenta mass-media are un efect mare asupra unui procentaj mic de tineri si un efect mic asupra unui numar mare de tineri.

Cursuri similare:

Mecanismele de dezinhibitie, desi alte acte agresive sunt prezentate ca reprobabile, ele pot fi percepute ca mijloace de satisfacere a anumitor interese. De multe ori comportamentele agresive sunt vazute ca mijloace de corectare a unor injustitii sociale.De multe ori agresivitatea este vazuta ca un scop nobil acceptat de societate (jocurile pe calculator). De multe ori agresivitatea este prezentata aparent neutru.

Prezenta unor factori dezinhibitorii (mecanisme)
- dezinhibitia;
- de multe ori scenele agresive prezinta tehnici si instrumente de actiune;
- desensibilizarea fata de victima
- expunerea la programe saturate de agresivitate afecteaza procesele cognitive;
- desensibilizarea emotionala (reducerea actiunii empatice).

Un aspect s-a referit la efectul de catharsis (in sensul ca vizionarea programelor de televiziune agresive ar reduce tensiunea). Insa concluzia a fost ca vizionarea programelor nu reduce catharsisul. Dar se poate prin actiuni substitutive - miscarea fizica, sport, nu prin expunerea la ecran.

Insa intervin o serie de factori moderatori: capacitate empatica, sensiblitate emotionala, varsta, profesie, (in situatiile reale componentele antisociale sau agresive pot fi moderate), statutul victimei, reactia acesteia.

Ce facem pentru reducerea agresivitatii? Din acest punct de vedere, o masura este rolul pedepselor in inhibare. Prin invatare sociala copiii invata care sunt comportamentele dezirabile si indezirabile social si care sunt consecintele acestora. Trebuie sa existe o sanctiune consecventa, sa urmeze imediat astfel o serie de autori recomanda ca inchisoarea trebuie sa fie: prompta, suficient de intensa, foarte probabila. Puscaria trebuie sa starneasca aversitate.

Interactiunea umana presupune influenta sociala implicita sau explicita. Influenta sociala reprezinta procesele prin care convingerile, opiniile, atitudinile, valorile si comportamentul unei persoane sunt schimbate prin intermediul comunicarii sociale si al interactiunii functie de relatiile sociale existente intre sursele de influenta si receptor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.