Nave pe aripi portante

Trimis la data: 2010-08-28 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tudor_T Dimensiune: 276kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Principiul de functionare al aripii portante imerse in fluid de adancime infinita nu difera de acela al aripii aeriane. La deplasarea unei aripi portante in apa, cu viteza v, sub un unghi de incidenta , se creeaza o forta portanta data de relatia:in care Cy este coeficientul fortei portante, iar Sa este aria suprafetei aripii.
Forta portanta apare ca urmare a diferentei de presiune intre suprafata superioara (de suctiune) si suprafata inferioara a aripii, conditionata in conformitate cu ecuatia lui Bernoulli de diferenta dintre vitezele de curgere ale fluidului in vecinatatea celor doua suprafete (fig.1.45).
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Coarda aripii portante, notata cu b, este segmentul de dreapta care uneste punctele extreme ale muchiilor de atac si de fuga ale profilului longitudinal al aripii. unde este lungimea aripii (distanta dintre punctele extreme ale aripii, masurata pe directie perpendiculara pe directia de deplasare a aripii).Daca aripa are o forma oarecare in plan, se defineste coarda medie:

Grosimea profilului este variabila pe lungimea coardei. Raportul dintre grosimea maxima e si coarda b se numeste grosime relativa:
Curba desenata cu linie intrerupta in fig.1.47 se numeste linie de curbura medie si este caracterizata prin sageata f.
Unghiul de incidenta corespunzator valorii nule a coeficientului de portanta se numeste unghi de portanta nula si se noteaza cu .
In fig.1.48 sunt reprezentate curbele de variatie ale coeficientului rezistentei la inaintare Cx, coeficientului fortei portante Cy si coeficientului de calitate K in functie de unghiul de atac al aripii portante.

Se observa ca profilele portante nu pot fi utilizate la unghiuri mari de atac, deoarece coeficientul fortei portante scade foarte mult dupa atingerea valorilor maxime, care corespund unghiurilor mici de atac. Mentionam ca valorile coeficientilor Cx, Cy si K depind de forma profilului si de alungirea relativa, .Caracteristicile hidrodinamice ale aripii portante, care se deplaseaza in apropierea suprafetei libere a apei, difera semnificativ fata de caracteristicile aripii spalate de un curent nelimitat.

Stratul de apa aflat deasupra aripii putin imersate se deformeaza, iar viteza medie de spalare a suprafetei de suctiune devine mai mica. In consecinta, atat depresiunea de pe suprafata de suctiune, cat si forta portanta a aripii nu mai ating valorile pe care le-ar fi avut in curent nelimitat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.