Nave pe perna de aer

Trimis la data: 2010-08-22
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_D
Dimensiune: 3693kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fortele care realizeaza sustentatia navelor pe perna de aer sunt de natura aerostatica. Sustentatia depinde de crearea si mentinerea pernei de aer intre nava si suprafata deasupra careia se realizeaza deplasarea navei.
In cazul navelor amfibii nu exista contact direct intre nava si suprafata apei, sau suprafata rigida, deasupra careia se realizeaza miscarea.
In cazul deplasarii deasupra apei, s-ar putea presupune ca nava nu intampina o rezistenta la inaintare hidrodinamica. Totusi, prin perna de aer se produce un contact indirect cu apa [5].

Cursuri similare:

La navele amfibii cu camera de aer de inalta presiune, perna de aer se formeaza intre fundul navei si peretii sai laterali flexibili. Sectiunea de scapare a aerului din perna este situata intre fusta flexibila si suprafata de sprijin. Pentru a reduce puterea necesara a ventilatoarelor, se urmareste pe cat posibil sa se micsoreze scurgerile de aer din perna.Daca se reduce inaltimea zonei de scapare a aerului, atunci elementele elastice pot atinge unele denivelari ale suprafetei de sprijin rigide, sau pot realiza contactul cu apa la navigatia pe valuri, ori in timpul manevrelor.

In consecinta, fusta flexibila este destinata atat pentru etansarea pernei de aer, cat si pentru evitarea contactului corpului rigid cu valurile, sau cu denivelarile suprafetei rigide de sprijin.
La navele amfibii cu ajutaj periferic, perna de aer este formata si mentinuta datorita jetului de aer insuflat sub fundul navei printr-un ajutaj periferic (fig.1.69b). Jetul de aer este deviat la contactul cu suprafata de sprijin, ajungand sa aiba directie orizontala si creeaza presiunea excedentara din perna. Inaltimea zonei de scapare a aerului este mai mare decat la navele cu camera de aer care realizeaza acelasi consum de aer.

Principalele elemente constructive ale navelor pe perna de aer amfibii sunt (fig.1.72): timoneria (1), salonul de pasageri (2), elicea aeriana (3), gondola cu reductorul de turatie (4), sahtul de aspiratie al aerului pentru ventilator (5), ventilatorul (6), masina de propulsie (7), stabilizatoarele aeriene (8), carma aeriana (9), camera de refulare a aerului (10), compartimentele de flotabilitate ale corpului rigid (11), fusta flexibila (12), segmentele sau degetele fustei (13), picioarele de sprijin ale navei pe uscat (14) si fusta de tip sac (15).
In general, corpul rigid reprezinta o constructie etansa, de tip ponton, cu pereti etansi transversali si longitudinali.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.