Necesitate, obiective si structura sistemului de metode de analiza factoriala

Trimis la data: 2010-01-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Andi Gociu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In analiza fenomenelor si proceselor economico-sociale, a mutatiilor cantitative si calitative intervenite in manifestarile acestora, un rol important il are cunoasterea factorilor de influenta si variabilitatea acestora in conditii concrete de timp, de spatiu si din punct de vedere organizatoric. Cunoasterea complexului de factori semnificativi de influenta - sursa a variatiei variabilelor observabile - in conexiunea lor, pentru a stabili legaturile de cauzalitate, prezinta o importanta teoretica si practica deosebita, deoarece eficienta oricarei actiuni, a oricarei decizii de actiune - la nivel micro si macro - este conditionata de cunoasterea in profunzime a realitatii obiective, a proceselor si imprejurarilor care contribuie intr-o forma nespecifica la producerea si manifestarea in timp si/sau spatiu a fenomenului rezultativ cercetat.

Cursuri similare:

Manifestarea in timp si spatiu a oricarui fenomen rezultativ nu poate fi atribuita interactiunii mecanice a unei multimi de factori. Insasi teoria factorilor de productie utilizata in studiul economiei de piata evidentiaza necesiatea de a privi factorii in unitatea si interactiunea lor, in sistem, luandu-se in considerare rolul esential sau neesential al acestora in diferite domenii ale vietii economico-sociale.

In termeni generali, factorii pot fi priviti ca un ansamblu de conditii care - pe baza relatiilor de la cauza la efect - determina ca un fenomen sau eveniment sa se produca sigur, sa nu se produca, sau aparitia lui sa aiba un caracter aleator. In stiintele naturii, in anumite conditii specifice, evenimentul poate fi sigur sau imposibil. Astfel, la o presiune atmosferica normala si o temperatura cuprinsa intre zero si 100ºC, cu certitudine apa nu ingheata; cu certitudine, apa nu poate sta in stare lichida atunci cand nu sunt indeplinite anumite conditii de presiune atmosferica si temperatura.

Alt exemplu, drumul parcurs de un corp in cadere libera in vid depinde de acceleratia gravitatiei (g) si de timp (t). Daca vom considera spatiul parcurs ca o variabila rezultativa, iar timpul si acceleratia gravitatiei ca factori de influenta, legtura cauzala, poate fi exprimata matematic prin functia stabilita de Galilei pe cale experimentala si apoi dedusa matematic din legile generale ale mecanicii.Prin urmare, in stiintele exacte efectul factorilor de influenta asupra fenomenului rezultativ poate fi masurat cu exactitate, daca se cunosc legile mecanicii, fizicii etc., sau poate fi determinat pe cale experimentala.

Pentru doua momente distincte efectul se determina folosind principiul cresterii totale a functiei. Analiza factorilor care determina cresterea totala - situatie intalnita si in economie - se realizeaza prin metode si tehnici de descompunere aritmetica, geometrica sau alebrica (ex. Iq=IwIT).Principiul determinarii cauzale isi gaseste de asemenea expresia cea mai elocvebta in ecuatiile diferentiale aplicate in studiul fenomenelor reale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.