Necesitatea infiintarii Trezoreriei Finantelor Publice in Romania

Trimis la data: 2010-06-26
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raluca Dima
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O coordonata a reformei sistemului financiar in Romania a constituit-o infiintarea Trezoreriei statului in anul 1992 prin care se deruleaza executia operatiunilor privind finantele publice.Potrivit operatiunilor pe care le efectueaza, Trezoreria se prezinta ca o banca a finantelor publice si, de asemenea, reprezinta un mecanism al Ministerului Finantelor Publice prin care se realizeaza operatiunile de incasari si plati privind bugetul public si fondurile extrabugetare astfel incat sa se asigure echilibrul financiar. Prin Trezorerie se exercita si controlul fiscal asupra incasarii la termen a veniturilor precum si controlul asupra finantarii cheltuielilor institutiilor publice.

Cursuri similare:

Trezoreria este institutia prin care se gestioneaza datoria publica, asigurandu-se: refinantarea deficitului bugetar, lansarea imprumuturilor de stat si plasarea disponibilitatilor sectorului public.Importanta organizarii sistemului Trezoreriei Finantelor Publice in Romania rezulta din urmatoarele aspecte:
- este considerat cel mai potrivit sistem de organizare a executiei finantelor publice, protejandu-le de toate riscurile;
- permite solutionarea unor importante probleme financiare prin mijlocirea operatiunilor specifice (gestionarea creditelor externe primite de Guvern pentru sprijinirea programelor de reforma, mobilizarea resurselor financiare din economie pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru plata dobanzilor aferente datoriei publice);
- permite cunoasterea permanenta a nivelului resurselor financiare publice si previziunea nevoilor de imprumuturi pentru finantarea deficitului bugetar.

Trezoreria publica gestioneaza totalitatea resurselor financiare de care dispune statul. Ea nu se limiteaza numai la executia bugetului de stat. Infiintarea Trezoreriei Finantelor Publice completeaza cadrul institutional prin care statul si-a creat posibilitatea de a stabili si aplica politica de venituri si cheltuieli, organizandu-si activitatea atat la nivel central cat si in teritoriu.

Astfel, a crescut raspunderea utilizarii banilor publici fiind posibile cunoasterea si rezolvarea aspectelor specifice gestiunii financiare publice. In plus, Trezoreria faciliteaza folosirea de catre Ministerul Finantelor Publice, cu ocazia intocmirii, aprobarii si executiei bugetului public, a instrumentelor fundamentale de analiza si de supraveghere a realizarii echilibrului financiar, monetar si valutar si a datoriei interne si externe a statului (balanta de plati externe, balanta creantelor si angajamentelor externe etc.).

5.3. Organizarea si functionarea Trezoreriei Finantelor Publice
In conditiile economiei de piata, Trezoreria este conceputa, la prima vedere, ca o banca a finantelor publice. De fapt, ea reprezinta un sistem operational prin care Ministerul Finantelor Publice efectueaza operatiunile de incasari si plati privind bugetul public national si fondurile extrabugetare, cu asigurarea echilibrului financiar.

Trezoreria publica cuprinde totalitatea resurselor de care dispune statul, iar acestea nu se limiteaza numai la executia bugetului de stat. Prin sistemul Trezoreriei s-a realizat separarea finantelor sectorului public in conturi distincte deschise la Banca Nationala, de resursele comerciale.

Sub aspect organizatoric, unitatile Trezoreriei Finantelor Publice sunt cuprinse in cadrul Ministerului Finantelor Publice si in unitatile subordonate acestuia la nivel teritorial, astfel:
- la judete si municipiul Bucuresti, in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS);
- la nivel de municipii, orase si comune, in cadrul unitatilor functionale subordonate DGFPCFS.

Deci, aparatul Trezoreriei Finantelor Publice cuprinde: Trezoreria centrala, trezoreriile judetene si a municipiului Bucuresti, trezoreriile municipale, orasenesti si comunale.Trezoreria centrala este organizata in cadrul Directiei Generale a Trezoreriei si Datoriei Publice din Ministerul Finantelor Publice si are rol de coordonare si control a activitatii trezoreriilor la nivel national.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.