Necesitatile de finantare ale activitatii intreprinderii

Trimis la data: 2010-01-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Luigi_F
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Scopul de baza al indicatorilor de activitate (denumiti si indicatori de gestiune) este cel de cuantificare a vitezei cu care un anumit element bilantier parcurge circuitul bani-produs-bani. Acesti indicatori furnizeaza informatii cu privire la viteza de intrare sau de iesire a fluxurilor de trezorerie ale intreprinderii, precum si la capacitatea intreprinderii de a controla capitalul circulant si activitatea comerciala de baza.

Cursuri similare:

5.3 Sistemul de rate cinetice
Cei mai utilizati indicatori de activitate sunt (conform OMFP nr. 1752/2005, nota explicativa 9, exemplu):
1) Viteza de rotatie a structurilor
Drst = x 365
Exprima numarul de zile in care bunurile sunt stocate in unitate
Krst =
Exprima de cate ori a fost rulat stocul de-a lungul exercitiului financiar
2)Viteza de rotatie a debitelor clienti calculeaza eficacitatea intreprinderii in colectarea creantelor sale
Drcl = x 365

Exprima numarul de zile pana la data la care debitorii isi achita datoriile catre intreprindere.
O valoare in crestere poate indica probleme legate de controlul creditului acordat clientilor, in consecinta, creante mai greu de incasat (clienti sau platnici)
3) Viteza de rotatie a creditelor - furnizor aproximeaza numarul de zile de creditare pe care intreprinderea il obtine de la furnizorii sai.
Drfz = x 365

unde, pentru aproximarea achizitiilor se poate utiliza costul vanzarilor sau cifra de afaceri.
4) Viteza de rotatie a activelor totale exprima eficienta utilizarii activelor intreprinderii.
KrA =
Elementele de activ si de datorie se preiau din bilant, la nivelul marimii medii a soldurilor, iar cifra de afaceri si componentele valorice ale acesteia se preiau din contul de profit si pierdere.

5.4 Metoda normativa de previziune a echilibrului financiar
Prin intermediul ratelor de rotatie se poate reconstrui bilantul exprimat in numarul de zile de reinnoire a elementelor de active si de achitare a datoriilor (in pasiv). Pe baza acestui bilant pot fi dimensionati indicatorii de echilibru financiar exprimati in numar de zile de reinnoire prin cifra de afaceri: fondul de rulment exprimat in zile (FRz), nevoia de fond de rulment exprimata in zile (NFRz) trezoreria neta exprimata in zile (TNz).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.