Negociere si comunicare in afaceri

Trimis la data: 2010-03-06
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 138
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_C
Dimensiune: 136kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunicarea scapa incercarilor de a o defini. Americanii Frank Dance si Carl Larson au adunat 126 de definitii ale comunicarii, de la diversi autori si din diverse carti. Dupa 20 de ani de truda, nici una dintre definitii nu s-a dovedit satisfacatoare. Semantica termenului "comunicare" nu incape intr-o definitie, dar fiecare definitie posibila surprinde cate ceva din ceea ce este comunicarea.
Cuvantul latinesc "communicare" are semnificatia de "contact si legatura", dar si de "a pune in comun, a impartasi, a pune impreuna, a amesteca si a uni". In limba de toate zilele.
Din aceasta schema se poate intelege ca procesul comunicarii presupune mai mult decat un participant; anume, pe langa emitator (sau emitent) exista unul sau mai multi receptori potentiali. Esenta procesului este deplasarea, transferul sau transmiterea informatiei de la un participant la celalalt. In mod frecvent, circulatia are loc in dublu sens, este bidirectionala. Acesta este, bunaoara, cazul dialogului, al unei discutii intre doua persoane care, alternativ, joaca rolul de emitator (vorbitor) si receptor (ascultator).

Alteori, circulatia informatiei poate avea loc in sens unic; este cazul monologului, al cuvantarilor, al comunicarii prin presa, radio sau televiziune.Comunicarea interpersonala - constituie relatia "de la om la om" si "intre patru ochi" ce ia nastere in dialogul exclusiv dintre doi interlocutori. Comunicarea interpersonala poate satisface nevoia de afectiune si de recunoastere a valorii personale, dar si de nevoia de a controla, a domina sau a impune altuia vointa proprie, de a-l conduce sau macar de a-l influenta intr-un fel sau altul. Acest tip de comunicare ne ajuta sa-i cunoastem pe semeni nostri si, prin ei, sa ne cunoastem pe noi insine, oglinditi in imaginea altora despre noi.

3) Comunicarea de grup - se refera la comunicarea intr-un anturaj intim, in interiorul echipei, al familiei sau intr-un cerc restrans de persoane. In interiorul echipei, al organizatiei restranse, in general, in micile colectivitati umane, individul isi petrece mare parte din viata sa sociala si profesionala. Aici se impartasesc cunostinte si experiente personale, se rezolva probleme, se dezvolta idei si se iau decizii importante, fie ca este vorba de un consiliu de administratie, un colegiu de redactie, un comitet director, o echipa de vanzari, un grup de brainstorming, fie doar cercul de prieteni in care ne bem cafeaua. Important este faptul ca grupul sa nu se supuna unor ingradiri majore de orice natura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.