Negocierea interculturala

Trimis la data: 2010-09-04
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_S
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesul de negociere aduce fata in fata negociatori care provin din arii geografice diferite, din tari diferite, din culturi diferite. Cutumele sau traditiile culturale ale diferitelor grupuri, populatii, popoare, natiuni sint diferite, chiar daca au in centrul lor aceleasi referinte. Aceste diferente pot reprezenta la un moment dat bariere in comunicarea dintre persoane si pot constitui obstacole in calea realizarii unor intelegeri, atunci cind se intimpla ca doua parti apartinind unor culturi diferite sa manifeste interese in legatura cu acelasi subiect de negociere.

Cursuri similare:

Cunoasterea particularitatilor culturale si descifrarea corecta a semnificatiilor lor reprezinta conditii care asigura ajungerea la o intelegere si pot determina reusita unei negocieri.
Atunci cind este vorba despre intilniri de negociere care se desfasoara intre echipe apartinind unor culturi diferite, procedurile protocolare au un important rol in comunicarea dintre cele doua echipe. Comunicarea dintre ele este intr o mai mare masura simbolica decit verbala.

In situatia in care echipa de negociere este la prima intilnire cu o echipa apartinind unei alte culturi, chiar daca a fost informata despre diferentele culturale, urmareste in primul rind semnalele acestor diferente, pentru a le identifica si abia apoi trece la interpretarea lor. Comunicarea verbala, prin intermediul unei limbi comune, nu are darul de a unifica si semnalele comunicarii non verbale, care ramin indatorate codului cultural caruia ii apartin membrii echipei de negociere si care vor fi manifestate ca atare.
7.1. CULTURA DIFERENTEI

Cel dintii pas pe calea intelegerii altor culturi este perceperea specificitatii propriului mediu cultural.
Normalitatea culturala este o stare de relativitate in care se situeaza cel care incearca sa perceapa diferentele. Normalul si firescul este desemnat in concordanta cu obisnuintele si cunostintele proprii, cu practicile celui in cauza. In general, membrii nici unei culturi nu au o perceptie acuta a inclinatiilor lor culturale.

In ciuda faptului ca, la modul teoretic, oamenii recunosc existenta unor specificitati culturale, nu toti au capacitatea de a se recunoaste ca fiind determinati cultural sau indatorati unei culturi anume ori unui tip de cultura. Influentele specifice culturii careia ii apartin cei in cauza sint mai greu de identificat, deoarece aceste specificitati nu apar ca "ceva diferit", ca fiind circumscrise culturii de apartenenta, decit in comparatie cu alte culturi sau practici similare din alte culturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.