Negustorul ambulant

Trimis la data: 2010-01-13
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_G
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe la jumatatea veacului al XIX-lea, negustoria ambulanta era o realitate pe strazile bucurestene. Proprie oraselor, dar cu precadere Bucurestilor, pitoreasca indeletnicire a lasat ecou in multe scrieri si opere de arta. Treptat insa, in prima parte a secolului al XX-lea, administratia bucuresteana a vrut o imagine a capitalei si a strazilor ei nu atat patriarhala, caci timpul nu sta pe loc, cat una moderna, mai apropiata de cerintele vremii. Cu toate astea, comertul ambulant s-a incapatanat sa traiasca.

Cursuri similare:

Capitala a cunoscut negotul stabil si negotul ambulant. Cel dintai avea nevoie de o firma si un spatiu - inchiriat sau particular. Comertul ambulant se desfasura pe strada, fiind totusi necesara o autorizatie. Negotul, ocupatie usoara si profitabila, a fost mai mult monopolul celor veniti din afara, in special al evreilor si al balcanicilor. Afacerile au prosperat, iar grecii, turcii, armenii, bulgarii, evreii au fost tot mai multi, ei intelegandu-se foarte bine cu localnicii romani.

Mai mult, se creasera specializari care au stabilit o ordine nescrisa, respectata de toti negustorii. Erau mai multe feluri de negustori ambulanti, fiecare specializat pe anumite marfuri, dar in general alimente: carne, legume, fructe, dulciuri, racoritoare si maruntisuri folositoare. Marfurile erau ale lor ori luate de la angrosisti, din piete. Bucurestii, de la 1868 si pana in 1885, pare ca n-au avut decat doua piete de unde te puteai aproviziona: "Piata mare", pe locul unde se afla Piata Unirii, "un ocean de precupeti si precupete, cu marfurile intinse pe jos, pe rogojini sau in cosuri, chemand lumea cu indemnuri ispititoare sa le cumpere zarzavatul si fructele",si "Piata mica", langa Biserica Amzei.

Pravaliile si bacaniile erau adunate mai mult in centru.
Bucurestenii bogati isi trimiteau slugile in piata sau la bacanii ori comandau negustorului produsele, care le erau aduse acasa de catre baietii de pravalie. Asa ceva locuitorii de rand ai capitalei nu puteau face. Astfel, negotul ambulant a raspuns majoritatii populatiei, care nu se mai vedea nevoita sa iasa din casa pentru cele de trebuinta gospodariei si, in plus, se bucura si de un pret convenabil. Felul acesta de negustorie nu a fost abandonat nici mai tarziu, cand numarul pietelor, pravaliilor si bacaniilor a crescut.
"IMPARATIA" OLTENILOR

Alaturi de straini, si-au dezvoltat negotul si oltenii, care in scurt timp s-au impus prin pitoresc si prin felul in care isi prezentau marfa. Erau foarte muncitori, la fel de economi si cu un spirit practic superior celorlalti romani; in plus, aveau o inclinatie deosebita pentru negot. La inceput, oltenii apareau in orasele si targurile din Muntenia, unde se angajau cu simbrie la brutarii, simigerii, bragagerii, sau ca iaurgii si precupeti. Incetul cu incetul, ei au prins cheag si in capitala. Originalitatea si temperamentul vioi si patrunzator, veselia care nu-i parasea, i-au cucerit pe bucuresteni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.