Nevoia de audit si servicii de asigurare

Trimis la data: 2010-08-18
Materia: Asigurari
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 8
Autor: Dorin
Dimensiune: 26kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Nevoia de audit si servicii de asigurare
Auditorii ofera un fel de asigurare in ceea ce priveste informatiile continute in situatiile financiare sau nefinanciare, inclusiv prin realizarea de audite ale situatiilor financiare istorice. Auditorii sint apreciati pentru cunostintele tehnice de care dispun si pentru independenta lor, precum si pentru sprijinul pe care il pot oferi companiilor in sensul ameliorarii operatiunilor si controalelor lor interne. Deseori, auditorii fac sugestii care permit cresterea profitabilitatii prin reducerea costurilor, inclusiv diminuarea numarului de erori si fraude, precum si imbunatatirea eficientei operationale.

Cursuri similare:

Curs despre Nevoia de audit si servicii de asigurare
Serviciile cu caracter de asigurare reprezinta servicii profesionale independente, care permit imbunatatirea calitatii informatiilor oferite factorilor de decizie. Persoanele care poarta raspunderea luarii deciziilor economice fac apel la serviciile cu caracter de asigurare pentru a imbunatati fiabilitatea si relevanta informatiilor pe care le utilizeaza ca baza in procesul de luare a deciziilor.

Serviciile cu caracter de asigurare sint valoroase deoarece persoana care ofera asigurarea respectiva este independenta si este perceputa ca fiind nepartinitoare fata de informatiile pe care le examineaza.

Serviciile cu caracter de asigurare pot fi prestate de expertii contabili, auditorii sau de o intreaga serie de alti specialisti. De exemplu, Asociatia Consumatorilor2 este o organizatie nonprofit, care testeaza o gama larga de produse utilizate de consumatori si publica rezultatele evaluarii calitatii produselor respective in Caietele consumatorului5. Informatiile continute in Caietele consumatorului sint destinate sa ajute consumatorii sa ia decizii inteligente in legatura cu produsele pe care le cumpara.

Informatiile din Caietele consumatorului sint considerate de numerosi consumatori a fi mult mai fiabile decit cele oferite de producatorii bunurilor in cauza, deoarece Asociatia Consumatorilor este un organism independent de fabricantii produselor respective. Printre alte exemple de asigurari oferite de alte firme decit cele de expertiza contabila se numara clasamentul programelor de televiziune intocmit de CNA
Nevoia de asigurari nu este noua. Auditorii ofera de ani de zile numeroase servicii cu caracter de asigurare, in special asigurari privind informatiile continute in situatiile financiare istorice.

De asemenea, firmele de expertiza contabila ofera deja de ceva timp servicii cu caracter de asigurare diverselor loterii si concursuri, garantind ca alegerea cistigatorilor s-a facut de maniera nepartinitoare si in conformitate cu regulile concursului. in ultimul timp, Auditorii au inceput sa extinda gama de servicii cu caracter de asigurare pe care le presteaza, incluzind angajamente prin care se ofera o asigurare privind alte tipuri de informatii, cum ar fi previziunile financiare ale unei companii sau mecanismele de control din cadrul unui web site. Se estimeaza ca cererea pentru serviciile cu caracter de asigurare va creste pe masura ce se va dezvolta cererea de informatii anticipative, precum si datorita cresterii cantitatii de informatii puse la dispozitia publicului in timp real prin intermediul Internet-ului

Una dintre categoriile de servicii cu caracter de asigurare oferite de expertii contabili o reprezinta serviciile de certificare. Serviciul de certificare este un tip de serviciu cu caracter de asigurare, prin care firma de expertiza contabila emite un comunicat in forma scrisa, in care exprima o concluzie privind fiabilitatea unei declaratii scrise a unei terte parti. Exista trei categorii de servicii de certificare: auditul situatiilor financiare istorice, revizuirea situatiilor financiare istorice si alte servicii de certificare.

Auditul situatiilor financiare istorice. Auditul situatiilor financiare istorice este o forma de serviciu de certificare, prin care auditorul emite un raport in forma scrisa, exprimind o opinie privind conformitatea aspectelor semnificative ale situatiilor financiare cu principiile contabile general acceptate IAS-uri. Auditele reprezinta forma predominanta de servicii cu caracter de asigurare oferite de firmele de expertiza contabila.

Atunci cind prezinta informatiile sub forma de situatii financiare, clientul face o serie de asertiuni in legatura cu starea sa financiara si cu rezultatele activitatilor sale. Utilizatorii externi care se bazeaza pe aceste situatii financiare pentru a lua decizii economice fac referinta la raportul auditorului ca la un indicator al fiabilitatii situatiilor respective. Ei pretuiesc asigurarea oferita de auditor datorita independentei lui fata de client si datorita cunostintelor sale in domeniul raportarii financiare.

in Statele Unite, companiile cotate la bursele de valori (numite si companii publice) sint obligate prin legislatia federala privind titlurile de valoare sa se supuna unor audite. Rapoartele de audit pot fi gasite in raportul financiar anual al oricarei companii publice, iar situatiile financiare auditate ale majoritatii companiilor pot fi consultate pe Internet, prin accesul la baza de date EDGAR a Comisiei Valorilor si Operatiunilor Bursiere (CVOB/ SEC)5. Chiar si inainte de intrarea in vigoare a legislatiei federale privind titlurile de valoare, numeroase companii publice au apelat la servicii de audit fara a fi constrinse, pentru a oferi o asigurare investitorilor si pentru a-si facilita accesul la capital.

Numeroase companii private se supuneau, de asemenea, unor audite anuale ale situatiilor lor financiare in vederea obtinerii de finantari de la banci si alte institutii financiare. Si entitatile guvernamentale sau nonprofit se supun deseori unui audit, ca raspuns la conditiile impuse de creditori sau de alte surse de finantare.

Revizuirea situatiilor financiare istorice. Revizuirea situatiilor financiare istorice este un alt tip de serviciu de certificare oferit de Auditorii. Numeroase companii care nu sint cotate la bursele de valori doresc sa ofere o anumita asigurare in ceea ce priveste situatiile lor financiare, fara a suporta costul unui audit. in timp ce un audit ofera un nivel inalt de asigurare, un serviciu de revizuire nu ofera decit o asigurare moderata in ceea ce priveste situatiile financiare si necesita mai putine informatii probante care sa justifice acest nivel de certificare. O simpla revizuire (trecere in revista) este deseori suficienta pentru a raspunde nevoilor utilizatorilor si poate fi realizata de firma de expertiza contabila la un tarif mult mai redus decit un audit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.