Nevoia de finantare a unei economii - balanta de plati externe

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana Oprisan
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
O data cu intensificarea schimburilor internationale, au aparut si s-au dezvoltat o serie de instrumente de inregistrare sintetica a acestora pe o perioada determinata. Aceste instrumente sunt utilizate de factorii de decizie in vederea elaborarii politicilor comerciale, politicilor valutare, strategiilor de finantare pe termen mediu si lung etc. Balanta de plati externe reprezinta cel mai important instrument de inregistrare a creantelor si datoriilor care apar in schimbul de marfuri si servicii intre o tara si alta, exigibile intr-o anumita perioada (de obicei un an) precum si miscarile de capital produse in aceeasi perioada.

Cursuri similare:

O parte din aceste intrari sau iesiri de resurse poate proveni din exterior, daca economia este deschisa la schimburile internationale. Foarte putine tari insa mai sunt izolate de schimburile economice internationale.In momentul in care o economie consuma mai mult decat obtine ca venituri, economiseste mai putin decat investeste sau statul cheltuieste mai mult decat incaseaza ca impozit se confrunta cu un deficit. Acest deficit poate fi acoperit prin emisiune de moneda (aceasta politica este inflationista) sau poate fi finantat de pe pietele externe.

Evident ca nevoia de finantare se exprima ca diferenta intre intrarile de resurse si iesirile de resurse. Pentru economiile deschise (cele care sunt implicate in schimburile comerciale internationale) nevoia de finantare se ajusteaza cu deficitul balantei comerciale (exporturi - importuri). In acest context se evidenteaza rolul fundamental pe care il are balanta de plati externe in tabloul general de finantarea a unei economii, sintetizand pe de o parte schimburile comerciale internationale ale unei tari, pe de alta parte acoperirea nevoii de finantare interne prin atragerea de resurse externe (credite sau investitii)

Conform definitiei FMI ("Balance of Payements Manuel", Ed. 5, 1994), balanta de plati externe reprezinta un tablou statistic sub forma contabila care inregistreaza sistematic ansamblul fluxurilor reale, financiare si monetare intervenite intre rezidentii unei economii si restul lumii, in cursul unei perioade (de regula un an). Sunt considerati rezidenti - agentii economici nationali sau straini, persoane fizice sau juridice, care traiesc si desfasoara activitati, in mod obisnuit si permanent, in cadrul unei tari, inclusiv filialele si sucursalele companiilor straine.

Din aceasta categorie sunt excluse ambasadele, consulatele, institutiile internationale si reprezentantele acestora (incluse in categoria de nerezidenti). Practic, diferentierea dintre cele doua categorii de operatori economici are in vedere acceptiunea economica a rezidentei: centrul principal de intere sau de activitate.
La baza elaborarii BPE sta conceptul de tranzactie internationala,

prin aceasta intelegandu-se crearea, transformarea, comercializarea, transferul sau stingerea unei valori economice in relatiile unei economii cu restul lumii. Tranzactia presupune schimbul de proprietate asupra bunurilor materiale si / sau a drepturilor financiare, prestarea de servicii sau disponibilitatea de forta de munca sau de capital in relatiile dintre rezidenti si nerezidenti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.