Nivelul, structura si dinamica cheltuielilor

Trimis la data: 2009-06-09
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.36 / 10
Downloads: 11
Autor: Aida Florescu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Parametri cantitativi ai cheltuielilor publice sint: nivelul;structura; dinamica cheltuielilor publice.Indicatorii care exprima nivelul cheltuielilor publice sint:volumul anual al cheltuielilor publice;ponderea cheltuielilor publice in PIB;cheltuielilor publice medii pe un locuitor.

Cursuri similare:

Volumul anual al cheltuielilor publice reprezinta marimea lor valorica exprimata in unitati monetare nationale. Acest indicator poate fi nominal si real.Volumul anual nominal al cheltuielilor publice se determina pornind de la preturile din perioada respectiva. De regula, datele din bugetele proiectate si efective sint exprimate in marimi nominale.

Volumul anual real al cheltuielilor publice se determina pornind de la preturile constante corectate la indicele preturilor, comparabile in perioade diferite.Ponderea cheltuielilor publice in PIB se determina prin raportarea volumului anual al cheltuielilor publice la PIB din anul respectiv si se exprima in %:

unde: PG - ponderea cheltuielilor publice in PIB; G - volumul anual al cheltuielilor publice;Y - PIB.In perspectiva, credem ca este normal ca indicatorul dat sa se stabilizeze in jurul a 40% . Gestionarea a 2/5 din PIB in interesul public satisface nevoile economice si sociale ale populatiei si permite dezvoltarea ascendenta a economiei.Cheltuielile publice medii pe un locuitor se determina prin raportarea volumului anual al cheltuielilor publice la numarul de locuitori:

unde: Gml - volumul cheltuielilor publice medii pe un locuitor; G - volumul anual al cheltuielilor publice; Nl - numarul locuitorilor.
Deosebita importanta in analiza cheltuielilor publice o are si structura lor.Din punct de vedere cantitativ structura cheltuielilor publice reprezinta greutatea specifica (pondere) a fiecarei categorii de cheltuieli in totalul lor. Acest indice poate fi calculat prin formula:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.