Normalizarea contabila si fiscala in cadrul entitatii

Trimis la data: 2010-04-15
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 1
Autor: Dana Merdea
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Normalizarea contabila si fiscala in cadrul entitatii
Normalizarea contabila este procesul prin care se elaboreaza reguli sau norme de prezentare a documentelor de sinteza , se definesc metodele si terminologia contabila ce urmeaza a fi aplicate de entitati economice si profesionisti in domeniu.La nivel international normalizarea contabila se realizeaza prin intermediul unor organisme profesionale cum sunt:Consiliul pentru standarde internationale de cont IASC

Cursuri similare:

Federatia internationala a contabililor
Federatia expertilor contabili europeni etc.La nivel UE exista o legatura intre armonizarea contabila si armonizarea dreptului societatilor comerciale , deoarece in unele tari contabilitatea nu este considerata parte a dreptului ( Exemplu Regatul unit al Marii Britanii, Olanda) in care prevaleaza principiul primordialitatii , realitatii economice in fata formei juridice.In alte tari contabilitatea este integrata dreptului (Ex.Franta , Germania)

La nivel mondial exista doua sisteme contabile importante(relevante):
1-sistemul contabil continental care are la baza Directiva a -IV-a a Comunitatii Economice Europene (CEE). Informatia contabila este puternic influentata de forma juridica a evenimentelor si tranzactiilor iar normele si reglementarile fiscale au influenta asupra contabilitatii, ex. Franta , Germania
2-sistemul contabil Anglo-saxon- are la baza un cadru conceptual structurat pe obiective si principii , fiscalitatea neavand influenta asupra contabilitatii.

In Romania normalizarea contabila si fiscala este realizata de Ministerul Finantelor Publice.Modelul de contabilitate adoptat in Romania este cel continental bazat pe macroeconomie . In procesul de normalizare contabila predomina interventia statului si influenta regulilor fiscale Ca reglementari Legea 571/2001 a contabilitatii.

Ordonanta 1752/ 2005
Sistemul fiscal Structura si elemente de recunoastere in practica entitatilor economice
Impozitele sunt o forma de prelevare in conditiile legii sub forma baneasca a unei parti din venituri sau averea unor persoane fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice.Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu cu titlu nerambursabil si fara contraprestatie din partea statului.

Principalele trasaturi ale impozitului
1-Impozitul este in principiu o contributie baneasca , necesitatea perceperii lui sub aceasta forma fiind determinate si de faptul ca cheltuielile publice se efectueaza in bani.
2-Impozitul reprezinta o contributie obligatorie in sensul ca plata acestuia catre bugetul de stat este o sarcina impusa tuturor persoanelor fizice si juridice in functie de capacitatea lor contributiva.Dreptul de a introduce impozite il are statul prin intermediul puterii legislative iar in unele situatii prin intermediul organelor de stat locale.

3-Impozitul este o prelevare cu titlu definitiv si nerambursabil in sensul ca sumele achitate de catre contribuabili nu au echivalent direct si imediat in beneficiul platitorilor de impozit . Ele contribuie la formarea fondurilor generale ale societatatii.
Sistemul fiscal cuprinde 3 componente:
1-Impozitele , taxele si contributiile pe care statul prin organele specializate le percepe in baza unor reglementari legislative;
2-Mecanismul fiscal , acesta cuprinde metodele , tehnicile si instrumentele fiscale prin utilizarea carora se asigura dimensionarea , asezarea si perceperea impozitelor ,taxelor , contributii si altor sume datorate bugetului general consolidate al statului;

3-Aparatul fiscal fara aceasta componenta celalate elemente ale sistemului nu pot functiona;
Trasaturile principale ale sistemului fiscal sunt:
1-Universalitatea SistemuluiFiscal -presupune ca in sfera de cuprindere a impunerii sa fie incluse toate persoanele care realizeaza venituri din aceeasi sursa sau poseda acelasi gen de avere dar si a intregii materii impozabile;
2-Unitatea impunerii -are in vedere ca sarcina fiscala sa fie asezata dupa criterii unitare pentru toti detinatorii aceluiasi obiect impozabil .

3-Echitatea fiscala- adica asezarea impozitelor sa se faca potrivit principiului justetii sociale fara nici un fel de discriminare de ordin etnic ,religios sau politic.
In Romania prin adoptarea Codului fiscal L 571/2003 s-a asigurat o reglementare unitara a principalelor impozite directe si indirecte datorate bugetului de stat si bugetelor locale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.