Note de curs - Chimie

Trimis la data: 2010-08-19
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 100
Nota: 8.06 / 10
Downloads: 4
Autor: Cleo Matei
Dimensiune: 500kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se disting trei ramuri fundamentale ale stiintelor naturii : fizica, chimia si biologia . Fizica (de la cuvantul grecesc physis = natura) se ocupa cu numeroasele transformari numite fenomene , ce au loc in natura si cu fortele care le provoaca . Chimia se concentreaza asupra speciilor materiale , unitare si bine definite numite substante . Biologia studiaza viata si fiintele vii .
Pro prietatile materiei nu pot fi bine intelese decat in functie de proprietatile si comportarile celor mai mici particule materiale din care ea este compusa . Pentru a explica legile combinatiilor chimice , chimistii secolului trecut au recurs la ipoteza existentei atomilor . Timp de aproape un secol s-a crezut ca atomii sunt cele mai mici particule materiale posibile fiind considerati invariabili si indivizibili (cuvantul atom deriveaza din limba greaca si inseamna ca nu poate fi taiat' ) .
In matematica , ganditori geniali ca Pitagora (sec VI i.e.n.) apoi mai tarziu Euclid si Arhimede (sec.III i.e.n.) au imbogatit stiinta cu cuceriri importante si definitive .

Chimia a luat nastere , se crede , in sec. al doilea e.n. in Alexandria (oras de cultura greaca din Egipt) . Cuvantul chimie apare pentru prima data intr-un decret al imparatului DIOCLETIAN din anul 296 e.n., prin care acesta ordona arderea cartilor egiptenilor despre chemia' sau arta afacerii' aurului sau argintului (materia prima pentru fabircarea acestor metale nobile erau metalele comune in special plumbul ) .

Etimologia cuvantului chimie nu este cunoscuta cu certitudine . Traditia chimica greaca s-a raspandit in Europa apuseana medievala cu ajutorul arabilor care au transformat termenul de chimie in alchimie' prin adaugarea articolului al .

Alchimia nu a fost niciodata o stiinta in sensul actual al cuvantului , deoarece nu era preocupata de cunoasterea naturii . In afara de transmutatia metalelor in aur , alchimistii credeau si in existenta unui medicament universal piatra filozofala' sau elixirul vietii' capabil sa vindece toate maladiile omului . Speculand sentimentele primare si naive ale omului (dorinta de imbogatire sau recapatarea sanatatii pierdute)alchimia a fost adesea un pretext pentru inselatorie.

Alchimia a avut insa si parti bune . Alchimistii foloseau ca metoda de lucru experienta' ; laboratoarele alchimistilor au fost primele lacasuri din lume destinate cercetarii . Au obtinut , cu diverse grade de puritate , mai multe substante importante : cateva saruri , acidul azotic si alcoolul .

Aparatele de distilare utilizate de alchimistii greci numite ambix' ne-au parvenit sub denumirea arabizata de alambic' .
Daca tinem seama de lunga perioada a traditiei alchimiste (cca 1500 ani) aportul acesteia la cultura omenirii a fost foarte mic , alchimia constituind un exempul graitor pentru inutilitatea unei cercetari empirice , fara baza teoretica , urmarind numai beneficii materiale imediate .

Progrese reale in dezvoltarea chimiei apar abia in secolul al XVII lea . Noua conceptie conturata de Robert Boyle in 1661 in The Sceptical Chemist' pune bazele metodei stiintifice si anume : observarea directa a fenomenelor prin experienta , formularea de interpretari teoretice si verificarea generalitatii conceptiilor teoretice prin experienta' .

Aceasta metoda a prins radacini si sta la baza cercetarii moderne .
Preocupari intense pentru izolarea, purificarea si studiul substantelor izolate din vegetale sau animale se manifesta in jurul anilor 1770, cand se izoleaza substante pure ca : acizii oxalic, malic, citric din plante si acidul uric si ureea din animale .

Chimistii vremii au observat de la inceput ca substantele de provenienta vegetala sau animala, formate de fiintele vii si pe care le-au numit substante organice' se deosebesc esential prin proprietatile de substante de provenienta minerala cunoscute (studiate sau obtinute din sinteza in laboratoarele alchimistilor) care prin contrast , au fost denumite substante anorganice' .

Pentru chimia substantelor organice atat de diferita de a celor anorganice chimistul suedez Berzelius , in tratatul sau de chimie aparut in 1809 propune pentru prima oara termenul de chimie organica' despre care scria : Chimia organica este o stiinta atat de aparte incat atunci cand un chimist trece de la studiul substantelor anorganice la acela al substantelor organice , el paseste pe un teren cu totul nou.

Substantele organice cunoscute in acea epoca fusesera obtinute prin izolare din organismele vii , potrivit conceptiei de la inceputul sec. al XIX lea, cunoscuta sub numele de teoria vitalista' , formarea substantelor organice in organismele vii are loc sub influenta unei forte vitale' de natura mistica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.