Note de curs - Fizica

Trimis la data: 2012-09-14
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 163
Nota: 6.37 / 10
Downloads: 0
Autor: serjulica2000
Dimensiune: 1802kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Denumirea obiectului provine de la cuvantul elen physis (natura) folosit se pare de Aristotel cu 400 de ani inaintea erei noastre. Fizica studiaza fenomenele legate de structura si transformarile din lumea materiala, precum si legaturile lor reciproce. Fizica este prin continutul ei o stiinta experimentala, de aceea rezultatele obtinute in procesul de observare a naturii prezinta un rol fundamental in stabilirea ideilor sale de baza. Cunostintele despre fenomenele naturii si legile care le guverneaza sunt de o importanta vitala pentru tehnica, atat din punct de vedere istoric, metodologic, cat si practic.

Cursuri similare:

Lumea materiala este formata din particule de substanta (cu masa de repaus m0 = 0) care alcatuiesc corpurile si sistemele de corpuri si din campuri (cu m0 = 0). Totalitatea transformarilor si interactiunilor suferite de substanta sau de campuri se numesc fenomene fizice.
Observand sistemele fizice din natura (particule, campuri, corpuri, sisteme de corpuri) vom deduce ca acestea prezinta unele proprietati care se regasesc la diferite sisteme fizice, ca, de exemplu, inertia, forma, volumul etc.

Prin observare sau prin experienta putem obtine despre un sistem fizic un mare numar de informatii pe care le putem grupa in clase de echivalenta disjuncte (evident, multimea informatiilor despre inertie nu are elemente comune cu multimea informatiilor despre temperatura). Fiecare astfel de clasa de echivalenta corespunde unei proprietati fizice.Marimea fizica este acea caracteristica a unui obiect a experientei fizice care poate fi masurata.

Pentru a putea fi masurata, multimea marimilor fizice necesita existenta unei operatii de ordonare a elementelor sale.
Proprietatile fizice care pe langa operatia de echivalenta admit si o operatie de ordonare a elementelor corespunzatoare se numesc marimi fizice. Operatia de ordonare a marimilor fizice prezinta doua proprietati:a) asimetria: daca x < y atunci este exclus ca y < x;
b) tranzitivitatea: daca in raport cu procesul de ordonare adoptat x < y si y < z => x < z Marimile fizice reprezinta proprietati masurabile, masurare care sta la baza operatiei de ordonare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.