Notiunea de Justitie

Trimis la data: 2015-05-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 49
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: darius2300
Dimensiune: 88kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Justitia este o notiune care poate primi diferite sensuri, functie de perspectiva adoptata.
a) In primul rand, justitia este o virtute, alaturata de Antichitatea greco-romana intelepciunii, curajului si cumpatarii .
Poseda virtutea justitiei, potrivit lui Aristotel cel care savarseste justul, ceea ce inseamna ca faptele lui sunt conforme cu legea si respecta egalitatea. Justitia "legala" este o incununare a tuturor virtutilor iar omul "just" este detinatorul tuturor virtutilor, pentru ca este un bun cetatean si asculta de legile cetatii.
Poseda virtutea justitiei, potrivit lui Aristotel cel care savarseste justul, ceea ce inseamna ca faptele lui sunt conforme cu legea si respecta egalitatea. Justitia "legala" este o incununare a tuturor virtutilor iar omul "just" este detinatorul tuturor virtutilor, pentru ca este un bun cetatean si asculta de legile cetatii. Explicatia este simpla: legea, daca este corect intocmita, "ne prescrie o maniera de a trai conforma diverselor virtuti particulare" . Marele ganditor grec considera ca omul este o fiinta politica iar scopul politicii este dobandirea fericirii - cu sensul de buna traire -, nu numai satisfacerea nevoilor necesare supravietuirii .

Fericirea, cu semnificatia aristotelica, rezida in excelenta etica a cetatenilor . Calea spre atingerea ei este data de educatie, anume educatia morala (paideia) facuta cetatenilor prin legile cetatii. Asa fiind, excelenta etica a cetatenilor - deci practicarea virtutii justitiei de catre acestia - depinde de legile date de legiuitor, care insa vor fi bune numai intr-un regim politic (politeia) bun.
Conceptia aristotelica despre justitia legala "legala" prezinta un interes actual pentru infaptuirea actului de justitie, dat fiind ca legitimitatea functionala a judecatorului, adica recunoasterea publica a indreptatirii lui de a spune dreptul, depinde de mai multi factori, printre care si calitatea legilor pe care le aplica.

Chiar daca responsabilitatea sub acest aspect revine puterii legiuitoare, incidenta directa a legilor este resimtita de catre justitiabili prin intermediul hotarilor pronuntate de judecator. Justetea legilor si justetea aplicarii lor de catre magistrati vor constitui pentru "consumatorii" de justitie un tot inextricabil. In consecinta, insusi prestigiul social al puterii judecatoresti si autoritatea acesteia in societate sunt in buna masura generate de continutul etic al legilor.

In sfera virtutii justitiei "legale", universale, gasim si o justitie ca virtute particulara (desi, vom vedea, ea se exprima ca virtute sociala, la nivelul comunitatii), care consta in respectul acordat egalitatii. Justitia, in acest sens, are doua componente: justitia distributiva si justitia corectiva.
Justitia distributiva are ca obiect repartizarea intre membrii comunitatii a "onorurilor si bogatiilor", adica a veniturilor distribuite de stat si a functiilor de autoritate publica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.