Notiunea si formele de manifestrare ale evaziunii fiscale

Trimis la data: 2009-09-05
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Iliescu
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Juristii romani de la inceputul secolului au fost preocupati de definirea evaziunii fiscale. Lucrarile de specialitate din acea perioada sunt o dovada vie a acestor preocupari.
Dintotdeauna exista o psihologie a contribuabililor, amplificata de lipsa unei educatii fiscale, la care se adauga dimensiunea presiunii fiscale, de a se sustrage partial sau total de la plata obligatiilor ce le revin; cu atat mai mult, cu cat omul prin natura sa mentala, este inclinat sa puna interesul sau inaintea celui general al societatii, chiar atunci cand accepta necesitatea existentei impozitului.

Cursuri similare:

Evaziunea fiscala e unul din fenomenele economico - sociale complexe de maxima importanta cu care statele de astazi se confrunta si ale carei consecinte nedorite cauta sa le limiteze cat mai mult, eradicarea fiind practic imposibila. Statul trebuie sa se preocupe sistematic si eficient de preintampinarea si limitarea fenomenului evaziunii fiscale. Statul prin puterile publice, poate si sa incite la evaziune fiscala, urmarind in principal doua scopuri: un scop "pozitiv" argumentat de dorinta de a stimula formarea capitalului si un scop "negativ" reflectat in sprijinirea unor grupuri de interese, de multe ori de tip mafiot, cu tot cortegiul de consecinte.

Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea de la impunere a unei parti mai mici sau mai mari din materia impozabila.
Evaziunea fiscala se poate defini ca totalitatea procedeelor licite si ilicite cu ajutorul carora cei interesati sustrag total sau in parte averea lor, de la obligatiunile stabilite prin legile fiscale in vigoare. Aceasta definitie acopera mijloacele licite cat si pe cele ilicite folosite de contribuabili in eludarea legilor fiscale.

In doctrina este data o alta definitie a evaziunii fiscale: ansamblul sustragerilor intentionate de la obligatiile fiscale comise, nu prin incalcarea directa a legii, ci prin eludarea, prin ocolirea ei cu ajutorul unor acte simulate si numai aparent reale. Aceste acte juridice slujesc ca acte intermediare, ca manopere frauduloase fiscale, facute cu scopul de a sustrage, de a scapa, de a fugi de la obligatiunile fiscale, ocolind oarecum legea, care este doar in aparenta respectata.

Aceasta definitie data evaziunii fiscale nu acopera in intregime faptele in care aceasta se concretizeaza; referindu-se cu precadere la evaziunea fiscala legala.Nita Dobrota in "A.B.C.-ul economiei de piata moderne" definea evaziunea fiscala ca:" -sutragerea de la plata obligatiilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele si veniturile impozabile". Dar si aceasta este incompleta si evaziunea fiscala se poate concretiza in mai multe actiuni ale contribuabililor.

Conform legii nr. 87 / 1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, evaziunea fiscala este prezentata ca fiind: " sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si fondurilor speciale extrabugetare de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane si straine, denumite contribuabili..."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.