Notiunea si obiectul dreptului afacerilor

Trimis la data: 2010-04-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 0
Autor: Bolintin Marina
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reprezinta ansamblul regulilor asigurate si garantate de catre stat, al caror scop este organizarea si disciplinarea comportamentului uman in cadrul principalelor relatii sociale - dreptul obiectiv.
2. Facultatea sau posibilitatea unui subiect de a-si valorifica sau de a-si apara impotriva tertilor un interes legitim (protejat de lege) - dreptul subiectiv.
Norma juridica este o regula generala si obligatorie de conduita, al carei scop este acela de a asigura ordinea sociala, regula ce poate fi adusa la indeplinire pe cale statala, in caz de nevoie prin constrangere.

Cursuri similare:

Norme permisive (dispozitive). Sunt acele norme juridice care lasa la aprecierea subiectului alegerea unei conduite ce nu poate incalca ordinea de drept, permitandu-i sa aiba o anumita atitudine sau sa aleaga din mai multe variante cuprinse in cadrul normei.
Dreptul afacerilor s-a dezvoltat din dreptul comercial, adaptandu-se realitatilor economice moderne. Fiind reglementat, in mare parte, prin norme permisive ce protejeaza un interes particular, privat, al unor subiecte aflate in raporturi de egalitate juridica, dreptul afacerilor face parte din sistemul de drept privat.

Este o ramura de drept interdisciplinara (pluridisciplinara), deoarece cuprinde, alaturi de cele ale dreptului comercial, institutii si materii din dreptul civil, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul muncii, dreptul financiar si fiscal.
Definitie: Dreptul afacerilor este un ansamblu de norme juridice care reglementeaza relatiile sociale stabilite in activitatea economica sau de afaceri.

Obiectul dreptului afacerilor. Obiectul unei ramuri de drept inseamna sfera de reglementare a respectivei ramuri. Prin urmare, obiectul dreptului afacerilor il reprezinta afacerile si relatiile ce se stabilesc in derularea acestora. Afacerea comerciala este o operatiune prin care se realizeaza productia de marfuri, executarea de lucrari, prestarea de servicii, interpunerea in schimbul si circulatia marfurilor, in scopul obtinerii de profit. Profitul este de esenta oricarei afaceri. In absenta sa, operatiunea respectiva nu este o afacere (ex.: contractul de donatie).

Izvoarele dreptului afacerilor reprezinta forma de exprimare, vestmantul juridic pe care il imbraca normele juridice care reglementeaza materia afacerilor. In functie de natura lor, izvoarele se clasifica in izvoare normative si izvoare interpretative.
I. Izvoarele normative sunt cele care stabilesc, reglementeaza, normeaza, conduita subiectelor de drept. Art. 1 din Codul comercial prevede: ,,In comert se aplica legea de fata, unde ea nu dispune, se aplica Codicele civil". Din interpretarea pozitiva a textului se conchide ca, in activitatea de comert, izvoarele specifice sunt codul comercial si legile comerciale speciale, iar unde acestea nu reglementeaza, se aplica legislatia civila (codul civil si legile civile speciale).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.