Notiunea si obiectul dreptului muncii

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 7.24 / 10
Downloads: 29
Autor: Ioana Moisescu
Dimensiune: 36kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. Definitia dreptului muncii
Dreptul muncii a fost definit ca fiind acea ramura a sistemului de drept alcatuita din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile individuale si colective de munca, atributiile organizatiilor sindicale si patronale, conflictele de munca si controlul aplicarii legislatiei muncii .Asa cum rezulta din definitie, dreptul muncii este un ansamblu de norme juridice cu un obiect distinct de reglementare - relatiile sociale de munca ce se stabilesc intre cei ce utilizeaza forta de munca - angajatorii (patronii) si cei care presteaza munca salariatii (angajatii).

Cursuri similare:

Potrivit prevederilor art. 14 alin. (1) din Codul muncii , prin angajator se intelege persoana fizica sau persoana juridica ce poate, potrivit legii, sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca.

Salariatii (angajatii) sunt acele persoane fizice, obligate prin functia sau profesia lor sa desfasoare diverse activitati pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei renumeratii denumite salariu (art. 10 C. m.).

Intre cele doua parti - angajatori si angajati - iau nastere relatii individuale dar si colective, consecinta incheierii contractelor colective de munca, precum si a institutionalizarii dialogului social, a existentei unor drepturi si obligatii distincte ale celor doi parteneri sociali in procesul muncii ca subiecte colective de drept.
In sfera de reglementare a dreptului muncii intra si controlul aplicarii dispozitiilor din domeniul raporturilor de munca precum jurisdictia muncii.

1.2. Obiectul dreptului muncii
Obiectul dreptului muncii este constituit din raporturile juridice de munca.Raporturile juridice de munca sunt: relatiile sociale reglementate de lege care se stabilesc intre o persoana fizica si o persoana juridica (societate comerciala, regie autonoma, unitate bugetara) sau o persoana fizica, in urma prestarii unei munci de catre cea de a doua in folosul celei dintai, care, la randul ei, se obliga sa o remunereze si sa creeze conditiile necesare prestarii acestei munci.
In concluzie, obiectul dreptului muncii este constituit din raporturile juridice de munca nascute din contractul individual de munca si raporturile juridice conexe lor

Ca ramura a sistemului unitar al dreptului roman, dreptul muncii este format din ansamblul normelor juridice prin care sunt reglementate relatiile care se stabilesc in procesul incheierii, executarii, modificarii si incetarii raporturilor juridice de munca, intemeiate pe contractul individual de munca si contractul colectiv de munca.
Sursa existentei raportului juridic de munca o constituie incheierea si existenta contractului individual de munca.

Sectiunea a II-a
2. Raporturile juridice individuale de munca
2.1. Notiunea raporturilor juridice de munca
Raporturile juridice de munca au fost definite ca fiind acele relatii sociale reglementate de lege ce iau nastere intre o persoana fizica, pe de o parte, si, ca regula, o persoana juridica - pe de alta parte ca urmare a prestarii unei anumite munci de catre prima persoana in folosul celei de a doua care la randul ei se obliga sa o renumereze si sa creeze conditiile necesare prestarii acestei munci.
Subiectele raportului juridic de munca sunt - angajatorul si salariatul.

2.2. Caracteristicile raportului juridic de munca sunt:poate exista numai intre doua persoane, spre deosebire de raportul obligational civil in cadrul carora poate exista o pluralitate de subiecte active sau o pluralitate de subiecte pasive;de regula se stabileste intre o persoana fizica si o persoana juridica si exceptional numai intre doua persoane fizice;are un caracter personal, fiind incheiat "intuitu personae" adica atat in considerarea pregatirii, aptitudinilor si calitatii persoanei care presteaza munca cat si in functie de specificul celeilalte parti - avand in vedere colectivul, conditiile de munca existente etc.;se constituie pe baza unei relatii de subordonare dintre subiectele raportului juridic in sensul ca persoana care presteaza munca este subordonata celuilalt subiect al raportului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.