Notiunea si principalele categorii de profesionisti

Trimis la data: 2013-02-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: ellenaelli2009
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
C.Civ roman in art.3 stipuleaza ca sunt profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere.Tot astfel constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea, instrainarea de lucruri sau prestarea de servicii indiferent daca exista sau nu un scop lucrativ. In vechea reglementare respectiv in Codul Comercial roman abrogat la acest moment,comerciantul era definit ca fiind orice persoana fizica sau juridical care desfasura activitatea comerciala adica savarseste fapte de comert cu caracter profesional.

Cursuri similare:

Pentru a dobandi calitatea de profesionist este necesar ca persoana fizica sa aiba capacitate de folosinta si capacitate de exercitiu.Capacitatea de folosinta consta in aptitudinea unei persoane de a avea drepturi si obligatii civile.Aceasta incepe la nasterea persoanei fizice si se pierde la decesul acesteia. Capacitatea de exercitiu consta in aptitudinea unei persoane de a incheia singura acte juridice civile.Capacitatea de exercitiu incepe la implinirea varstei de 18 ani,respective cand devine majora.Minorul dobandeste prin casatorie capacitate deplina de exercitiu.

Daca ulterior casatoria este desfacuta minorul care a fost de buna-credinta la incheierea casatoriei pastreaza capacitatea de exercitiu dobandita. In art.40 Noul C.Civ legiuitorul mentioneaza capacitatea de exercitiu anticipata potrivit careia pentru motive temeinice Instanta de tutela poate recunoaste minorului care a implinit varsta de 16 ani capacitate deplina de exercitiu.Pentru aceasta este necesar ca Instanta de tutela sa asculte parintii sau tutorele minorului si in unele cazuri sa obtina avizul Consiliului de familie.

Minorul care a implinit varsta de 14 ani are o capacitate de exercitiu restransa.Actele juridice ale acestuia sunt incheiate numai cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui si in mod obligatoriu cu autorizarea Instantei de tutela.Minorul cu capacitate de exercitiu restransa poate face singur acte de conservare,acte de administrare care nu-i cauzeaza prejudicii,precum si acte de dispozitie in acest din ultim caz cerinta fiind ca valoarea acestor acte de dispozitie sa fie mica.

Legiuitorul a prevazut si o derogare care prevede ca minorul poate sa incheie acte juridice privind munca,acte ce tin de aptitudini artistice sau sportive atunci cand are incuviintarea parintilor sau a tutorelui,precum si cu respectarea unor dispozitii prevazute in legile speciale atunci cand este cazul.Exista anumite legi speciale care reglementeaza activitatea desfasurata de profesionistul persoana fizica atat in mod independent cat si in cazul unor asociatii familiale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.