Notiuni de limnologie

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_P
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Limnologia a fost definita initial ca stiinta care se ocupa cu studiul complex al lacurilor. Denumirea vine de la cuvantul latin limnei = lac si cuvantul grecesc logos = stiinta, vorbire. Actualmente se considera ca limnologia are ca obiect de studiu apele interioare: lacurile, apele curgatoare si panzele freatice.
Apele dulci interioare formate din lacuri, ape curgatoare si ape freatice, cantitativ reprezinta 0,2% din apele marine.
Apele subterane cuprind apele care umplu golurile si crapaturile scoartei Pamantului, imbiba straturile subterane cu o structura poroasa si formeaza panze freatice sau rauri si acumulari de apa in goluri ale scoartei si in pesteri. Aproximativ 90% din apele freatice isi au originea in apele de precipitatii care se infiltreaza in pamant.
Apele de suprafata pot fi clasificate in 4 categorii, dupa origine:

- ape juvenile sau magmatice, sunt ape care au luat nastere
din condensarea subterana a vaporilor de apa proveniti din degazeificarea magmei vulcanice. Aceste ape au temperaturi ridicate, sunt bogate in saruri minerale, au cantitati mari de gaze dizolvate, in special bioxid de carbon, ies la suprafata formand izvoare minerale si termale. Unele izvoare minerale nu sunt de tip juvenil sau magmatic ci apele se mineralizeaza prin dizolvarea sarurilor din straturile prin care trec;

- ape cosmice, provin din meteoritii care cad pe Pamant si sunt nesemnificative din punct de vedere cantitativ;
- ape de zacamant ventrice sau fosile; sunt apele care insotesc zacamintele de petrol si contin cantitati mari de substante organice provenite din descompunenea organismelor din fostele lagune si mari interioare care au dat nastere zacamintelor de petrol;
- ape de tip vados isi au originea in apele de precipitatii care s-au infiltrat in sol. La intalnirea cu o roca impermeabila (argila, marna, etc.) apele de infiltratie se acumuleaza si formeaza panza freatica sau stratul acvifer.

Inclinarea pantei si forta de gravitatie determina directia de scurgere a stratului acvifer care iese la suprafata Pamantului dand nastere izvoarelor. Apele de tip vados constituie originea izvoarelor care dau nastere tuturor apelor de suprafata (paraie, rauri, fluvii, lacuri), asadar reprezinta originea retelei hidrografice de la suprafata uscatului.

Pe verticala, pot fi intalnite mai multe straturi acvifere, in acelasi loc. Prin foraje de mica adancime, colectarea de apa freatica se face din primul strat acvifer, ca in cazul fantanilor. Forajele de mare adancime colecteaza apa din mai multe straturi acvifere. Este cazul puturilor colectoare pentru alimentarea cu apa a oraselor. Sub albia majora a raurilor, substratul este impregnat cu apa formand freaticul aluvionar. Prin intermediul acestuia se poate realiza comunicarea intre apa raului si stratul acvifer de sub acesta. Prin aceasta legatura microfauna subterana se poate amesteca cu microfauna raului si invers, dar si cu microfauna altui rau care atinge aceeasi panza freatica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.