Notiuni de protectia mediului

Trimis la data: 2010-03-17
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 81
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Jian
Dimensiune: 124kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acum 30-35 de ani notiunea de protectia mediului era necunoscuta in tara noastra.In 1969 - U. Traut - a tinut o dare de seama in fata Consiliului ONU despre situatia mediului si problematicile acesteia prin care se reliefase o criza de proportii mondiale. El relata "daca tendintele in dezvoltarea economica si in consumul materiilor prime va continua, putem fi siguri ca va fi periclitata viata de pe Pamant".Conferinta internationala organizata de ONU la Stockholm in 1972 a expus prima data problemele existente in domeniul mediului. Conferinta a fost dezbatuta in prezenta reprezentantilor a 113 tari.

Cursuri similare:

Termenul de mediu (enviroment, umwheinat, milieu) a fost folosit incepand din secolul al XIX-lea, in sens biologic, de ambianta naturala a vietuitoarelor. Ulterior in domeniul geografiei este definit ca spatul locuit si influentat de om.Odata cu aparitia si amplificarea problemelor de ecologie, mai ales in a doua jumatate a secolului nostru, se afirma o conceptie holistica privind mediul ca obiect de interes si de actiune publica, ce s-a reflectat cu termenii actelor normativelor adoptate in unele tari la sfarsitul anilor iss60 (Precum National Environmental Policy Act S.U.A. 1969), precum si in documentele primei Conferinte a Natiunilor Unite privind mediul (Stockholm, iunie 1972).

In acelasi timp, actiunile concrete - de natura economica, juridica, institutionala - in vederea prevenirii si combaterii poluarii au reclamat circumscrierea si definirea mai precisa a conceptului de mediu si a elementelor sale componente. Astfel, potrivit Consiliului International de limba franceza al colocviului international (Aix, Provence, 1972) mediul reprezinta "ansamblul, existent la un moment dat, al aspectelor fizice, chimice, biologice si sociale, susceptibile de a crea un efect dierect sau indirect, imediat sau ulterior, asupra vietuitoarelor, omului si activitatilor umane"".

In cadrul aceluiasi colocviu, comisia pentru limba engleza formuleaza o definitie in care considera mediu "ansamblul tuturor fiintelor si lucrurilor care compun spatiul apropiat si indepartat al omului, care ii poate determina sau schimba existenta si poate influenta total sau partial modul sau de viata".

Intr-o asemenea perspectiva, orice poate intra in conceptul de mediu: se poate include atat invatamantul, petrecerea, timpului liber, sporturile, problema sporturilor, sistemul de comunicatii in ansamblul sau, artele, medicina, criminologia, etc..Definirea mediului in raport direct cu conditia naturala a omului a condus la formularea termenului de mediu uman (Human Environment) care a facut tranzitia spre conceptul complex care se afirma astazi.

La originea sa, termenul de mediu a izvorat din substantivul englez "environment", preluat apoi si de limba franceza sub forma de "liss environnement" si in alte limbi si a avut rolul de a desemna spatiul din jurul omului.El a fost definit in Le Grand Larousse din 1972 ca fiind "ansamblul elementelor naturale si artificiale care conditioneaza viata umana".

Dictionarul Webster, prefera o definitie generala a mediului care ar fi "circumstantele, obiectele, ori conditiile care inconjoara persoana", urmata de precizarea "ansamblul factorilor fizici, chimici si biotici (precum climatul, solul si fiintele) care actioneaza asupra unui organism, ori o comunitate ecologica si determina in definitie forma si supravietuirea lor", la care se adauga "ansamblul conditiilor sociale si culturale care influenteaza viata unui individ ori a unei comunitati".

Aceste definitii de dictionar au sfarsit prin a se orienta prograsiv catre o dubla acceptiune a termenului: "cadru de viata al individului si/sau ansamblul conditiilor susceptibile sa actionaze asupra organizmelor vii si activitatilor umane".Pentru Comunitatile europene, mediul reprezinta "ansamblul elementelor care, in complaxitatea lor relationala, constituie cadrul si conditiile vietii omului". Un alt document al Consiliului stabilea ca "mediul inseamna apa, aer si sol in interactiunea lor, precum si raportul dintre acestea si orice alt organism viu" (art.2, Council Directive din 27 iunie 1967).

In documentele internationale, in absenta unui tratat global, nu exista o definitie clara a notiunii de mediu. La randul sau, Convetia privind raspunderea civila pentru daune rezultand din exercitarea de activitati periculoase pentru mediu (1993), il defineste in sensul in care acesta ar cuprinde "resursele naturale abiotice si biotice, cele precum aerul, apa, solul, fauna si flora si interactiunea intre aceleasi factori, bunurile care compun mostenirea culturala si aspectele caracteristice ale peisajului.

In acceptiunea celor relatate si intr-o conceptie actualizata am putea accepta ca definitie a protectiei mediului la modul general ca totalitatea activitatilor spirituale, intelectuale si fizice, care asigura perpetuarea speciei umane, sanatatea mentala si fizica a acestuia, respectiv o viata decenta pe Pamant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.