Notiuni de statistica

Trimis la data: 2010-03-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_P
Dimensiune: 176kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sistemul informational statistic reprezinta ansamblul interconectat de activitati de culegere, inregistrare, transmitere, prelucrare si stocare de date statistice, realizat de personal de specialitate, care utilizeaza procedee, metode si tehnici adecvate pentru furnizarea in timp optim si de calitate corespunzatoare a informatiilor.
Datele furnizate de sistemul informational trebuie sa fie:
o reale, adica sa reflecte intocmai nivelul atins de caracteristica la unitatea studiata; pe cat este posibil ele vor fi culese direct pe baza purtatorilor primari de informatii;
In procesul de culegere a datelor se utilizeaza diverse metode de observare, metode ce depind atat de scopul final al cercetarii cit si de o serie intreaga de particularitati legate de modul de organizare, marimea colectivitatii studiate de procesul de observare, etc.
Dupa modul de organizare al observarii statistice se intalnesc observari permanente si observari special organizate.
Observarile permanente se desfasoara permanent inregistrand nivelul atins de caracteristica studiata pe tot parcursul cit ea se produce (ex.: sistemul darilor de seama statistice ).

Observarile special organizate se efectueaza atunci cand se considera ca este necesara cunoasterea nivelului atins de o anumita caracteristica sau cand se produce un anumit eveniment.
Dupa modul de caracterizare a fenomenului se intalnesc observari statice si observari dinamice.
Observarile statice sint utilizate pentru a culege date cu privire la nivelul si structura unei colectivitati statistice delimitata ca volum si structura si bine stabilita ca moment (recensaminte, inventarieri, etc.)

Observarile dinamice urmaresc evolutia in timp a unui fenomen, ceea ce presupune stabilirea timpului la care se refera datele culese si periodicitatea culegerii datelor (nivelul preturilor veniturile si cheltuielile menajelor, etc.) Dupa timpul cand se face inregistrarea vom avea inregistrari vom avea inregistrari curente, inregistrari periodice si inregistrari unice.Inregistrarea curenta - are loc pe masura ce fenomenul se produce.Inregistrare periodica - are loc la anumite perioade de timp prestabilite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.