Notiuni elementare despre stat si dreptul afacerilor

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_O
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ca membru al unei colectivitati, omul a simtit nevoia de a crea, la inceput in forma embrionara si apoi din ce in ce mai evoluata, reguli, norme care sa ii carmuiasca existenta, astfel incat interactiunea cu ceilalti oameni sa il prejudicieze cat mai putin (sa ii provoace cat mai putine neajunsuri). Astfel, actiunile sale au inetat a mai fi cu desavarsire libere, ci au inceput sa fie restrictionate de diferite reguli, menite sa faca posibila coexistenta in cadrul unei colectivitati.
In mod traditional, statul este definit prin referire la trei elemente esentiale: populatia, teritoriul si puterea publica (suveranitatea).
Populatia in raport cu care statul isi exercita puterea suverana este o grupare de indivizi reuniti prin legaturi de cetatenie si prin stabilirea domiciliului pe teritoriul statului.
Teritoriul este portiunea de pamant, de apa, precum si din spatiul aerian in limitele (granitele) careia se exercita puterea suverana.

Puterea publica (suveranitatea) este, in esenta, puterea statului de a-i comanda pe indivizii care intra in compunerea populatiei sale ca si de a exclude de la o astfel de comanda orice alta putere din afara granitelor sale. Cu anumite circumstantieri, ea se exercita si asupra strainilor care intra pe teritoriul statului.
Elementul de baza al mecanismului statului il constituie organul de stat. Organul de stat a fost definit acea parte componenta a aparatului de stat, investita cu competenta si putere si care se caracterizeaza prin aceea ca cei care o compun au o calitate specifica (parlamentari, functionari publici ori magistrati).

Statul si dreptul, ca fenomene sociale, au aparut concomitent. Regulile de conduita care existau in comuna primitiva, anterior aparitiei statului, nu pot fi considerate a constitui norme juridice, un sistem inchegat de drept, deoarece numai posibilitatea de a fi adusa la indeplinire, la nevoie, prin forta de constrangere a statului, confera caracter juridic unei reguli de comportament. La randul sau, statul este organizat si functioneaza in temeiul unor norme juridice. Prin organele puterii legislative, executive si judecatoresti, statul emite norme de drept si urmareste aplicarea lor.

Statul de drept este expresia interconditionarii si echilibrului dintre stat si drept, intregul mecanism statal functionand pe baza unei ordini de drept, fixate prin lege. Intr-un stat de drept puterea de stat a fost cucerita pe cale constitutionala (legala) si exercitarea ei se realizeaza in conformitate cu normele de drept. Puterea politica este detinuta vremelnic si cu garantarea unor libertati fundamentale ale cetateanului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.