Notiuni financiare preliminare

Trimis la data: 2010-08-28
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Alecu
Dimensiune: 70kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Primele notiuni dobandite deja in cadrul programului "ChiarPOTI" au evidentiat cadrul legal, privind procedurile de autorizare si functionare a firmelor mici si mijlocii si a intreprinzatorilor individuali, reprezentata prin Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata in 29.01.1998. Este recunoscut faptul ca dintre modalitatile juridice, prin care o afacere poate fi lansata liber in piata romaneasca, avem reglementate urmatoarele forme:

Cursuri similare:

Sectorul intreprinderilor private mici si mijlocii ramane singurul sector realmente dinamic din Romania in ultimii 12 ani. Daca luam drept punct de referinta anul 1990, cand numarul acestora era de 100.000 (cu pondere in Bucuresti, Ardeal, Constanta, Banat), vom constata ca in ultimul deceniu numarul lor a fluctuat semnificativ. Astfel, in anul 1991, numarul I.M.M.-urilor a fost de 200.000, 400.000 in anul 1992, 600.000 in anul 1993, 567.498 in 1997, 737.862 in 1998, 636.777 in 1999 si de peste 400.000 in anul 2000.

Deci din acest punct de vedere se poate vorbi de un progres apreciabil care denota ca societatea romaneasca pastreaza un pronuntat spirit antreprenorial. Daca insa comparam numarul si mai ales forta acestor intreprinderi din Romania, cu numarul si forta acelora din tarile Uniunii Europene, atunci progresul evidentiat mai sus se poate estompa, deoarece in tarile europene intreprinderile mici si mijlocii sunt principalele furnizoare de produs national brut, de locuri de munca.
Statisticile ne arata ca astazi, in Romania peste 60% din Produsul Intern Brut (PIB) este realizat in sectorul privat al economiei.

Totusi, acesta detine inca o pondere extrem de mica in domeniul producerii resurselor materiale, a constructiilor, a echipamentelor si utilajelor industriale, a mijloacelor de transport etc.
Potrivit unor date statistice recente (iunie 2003) oferite de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, I.M.M.-urile asigura 42% din PIB, detin acelasi procent (42%) in populatia ocupata.

Ele realizeaza 44% din cifra de afaceri globala a agentilor economici, insa doar 6% din exporturi.
In tarile europene dezvoltate aportul I.M.M.-urilor in economia nationala si la bunastarea sociala este considerabil si in consecinta indrumarea, ocrotirea si stimularea micului intreprinzator este permanenta si generala, atat la nivelul macroeconomic, cat si la nivelul celei mai mici comunitati locale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.