Notiuni fundamentale privind comunicatia datelor

Trimis la data: 2010-02-10
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.47 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Fador
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aplicatiile moderne presupun in general comunicarea intre suporturile hardware pe care acestea ruleaza. Deci, este necesara comunicarea intre calculatoare cu caracteristici diferite (lungimea cuvantului calculator, seturi de date folosite, etc.) in scopul realizarii de aplicatii distribuite specifice. Pot exista trei modalitati generale de comunicare intre calculatoare, prezentate schematic in fig. 1.1.

Cursuri similare:

Datele pot fi transmise fie in mod serial (engl:bit-serial mode), fie in mod paralel (engl: word-parallel mode) , in functie de tipul interfetelor utilizate. Aceste interfete, pe langa transmiterea datelor in afara calculatorului gazda (engl: host computer) trebuie sa realizeze si o separare intre calculatoare si respectiv intre calculator si mediul de comunicatie.

Cum mediul de comunicatie interactioneaza in general cu mediul inconjurator, exista o probabilitate nenula de modificare a unor biti ai informatiei transmise in lungul liniei. Deci, sistemul de transmisie al datelor va trebui sa aiba capacitatea de a detecta erorile aparute in timpul transmisiei, sau mai mult, chiar de a le corecta. Rezulta ca sistemul de comunicatie va trebui sa dispuna de o componenta de control al erorilor (engl: error control). De asemenea, sistemul de comucatie trebuie sa poata controla cantitatea de informatie transmisa in unitatea de timp in lungul liniei, adica rata de transfer de transfer al fluxului de date (engl: flow control).

Exista situatii cind doua programe de aplicatie care comunica date intre ele se executa pe calculatoare avand aceleasi caracteristici interne si acelasi sistem de operare, caz in care legatura se face direct calculator-calculator. Exista insa situatii in care programele de aplicatie care comunica se executa pe calculatoare avand caracteristici fundamental diferite. In aceste cazuri, sistemul de comunicatie va trebui sa inglobeze subsisteme care sa permita ca datele transferate sa poata fi interpretate in acelasi mod pe ambele calculatoare. De asemenea, cum calculatoarele pot avea sisteme de operare diferite, si interfata dintre programul de aplicatie si sistemul de comunicatie va fi diferita.

Daca in comunicatie sunt implicate doua calculatoare care se gasesc in apropiere (aceeasi camera, birou), se utilizeaza o conexiune simpla punct la punct (engl: point-to-point) (fig. 1.2a). Daca calculatoarele se gasesc la distanta, se utilizeaza o retea publica de transport a datelor (engl: public carrier). Uzual este utilizata reteaua publica de telefonie (engl: PSDN= Public Switched Data Network). Conectarea la aceasta retea se face prin intermediul unui dispozitiv de transmisie si receptie a datelor, numit Modem (M), ca in fig. 1.2b.

Daca in comunicatia de date sunt implicate mai multe calculatoare, ele sunt conectate prin intermediul unei retele. Daca reteaua de calculatoare are o dimensiune redusa, fiind localizata intr-o singura cladire, ea poarta denumirea de retea locala de calculatoare (engl: Local Area Network LAN). Calculatoarele pot fi conectate in mai multe feluri, rezultand diferite toplogii pentru retele. Tolpologiile de baza sunt magistrala comuna, stea si inel, prin interconexiunea acestora putand rezulta alte topologii derivate (fig. 1.3).

Daca calculatoarele se afla la distanta mare (cladiri, orase, regiuni, tari diferite), reteaua este larg raspandita geografic (engl: Wide Area Network WAN). Pot exista mai multe modalitati de realizare a reteleor WAN, in functie de destinatia acestora. Daca de exemplu o astfel de retea apartine aceleiasi institutii si cantitatea de date transmisa intre diferitele componente (engl: site) este foarte mare, se poate realiza conectarea prin intermediul unor linii inchiriate (engl: leased lines). In acest caz insa, intensitatea traficului pe liniile de legatura trebuie sa fie suficient de mare pentru a justifica costurile substantiale pentru inchirierea unei linii telefonice.

In marea majoritate a cazurilor se utilizeaza reteaua publica de telefonie, fiecare site fiind conectat la PSDN prin intermediul modemurilor. La ora actuala insa se utilizeaza in general o retele de telefonie digitala, care permit conectarea diferitelor site-uri fara utilizarea modemurilor, numite retele ISDN (engl: Integrated Services Digital Networks).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.