Notiuni generale de drept international public

Trimis la data: 2010-09-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Ghita Iuliana
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Istoria dreptului international public se confunda cu istoria omenirii, a societatilor care s-au perindat pe diverse meleaguri, si in diverse epoci. Este greu sa facem o afirmatie categorica asupra unei date certe sau aproximative care sa exprime data sau perioada concreta in care putem afirma ca dreptul international exista. Este de fapt acelasi raspuns care se da la intrebarea cand a aparut dreptul ca si fenomen social. Nu putem face decat supozitii asupra perioadei aproximative in care aceasta ramura a dreptului s-a format, la inceput timid, ca o practica curenta, tot mai extinsa in timp si spatiu, ingloband tot mai multe popoare si civilizatii iar mai tarziu, ca norme scrise, cu caracter obligatoriu, fenomen care este similar insusi formarii si afirmarii dreptului in general, a tuturor ramurilor sale principale.

Cursuri similare:

Fara teama de a gresi putem afirma ca dreptul international public si-a inceput procesul de formare odata cu aparitia primelor formatiuni statale-embrionare la inceput in baza relatiilor care s-au cladit intre ele, relatii de colaborare economica si sociala sau dimpotriva, de conflicte mai mult sau mai putin violente, inclusiv razboaie. Este evidenta o astfel de sustinere daca ne gandim la istoria antica, plina de conflicte militare, de cuceriri, de solii de pace sau pur si simplu expeditii cu caracter comercial pentru gasirea de noi resurse economice, de noi produse care sa fie schimbate cu cele proprii.

Aceste relatii au impus o anumita conduita un anumit ritual care la inceput a fost specific pentru fiecare populatie in parte dar care cu timpul s-a generalizat, a devenit o practica curenta, unanim acceptata de toate sau majoritatea popoarelor. Este cazul trimiterii sau primirii de solii -germenii dreptului diplomatic -,declararea razboiului sau a pacii, tratamentului aplicat prizonierilor de razboi - elementele incipiente ale dreptului umanitar, etc.

Cu timpul aceste traditii si obiceiuri s-au cristalizat in norme nescrise acceptate de toate statele, norme a caror incalcare atrage nu numai oprobiul popoarelor, a conducatorilor acestora dar si ale zeilor, zeitatii lor supreme. Astfel, a intrat in constiinta umanitatii faptul ca pe plan international trebuie sa respecte anumite reguli, sa te orientezi dupa anumite practici unanim acceptate, norme care treptat au inceput sa fie cuprinse in anumite acte internationale incheiate AZtratate - precum si in reglementarile de drept intern - codurile de legi care ne-au ramas din antichitate.

Odata cu dezvoltarea societatii umane, cu aparitia unor organisme internationale bi- sau multilaterale, s-a impus necesitatea elaborarii unor norme scrise, clare si riguroase care sa reglementeze activitatea internationala a statelor, elaborandu-se norme internationale. Aceasta activitate se desfasoara si azi pentru ca societatea umana este intr-o permanenta dezvoltare, apar mereu noi aspecte care trebuiesc reglementate ca atare codificarea dreptului international nu inceteaza niciodata.

In literatura juridica de specialitate, s-au dat mai multe definitii, unele bazandu-se pe elementele formale care au fost desprinse din analiza continutului notiunii lor care definesc aceasta ramura de drept, altele pe baza altor elemente. Astfel, s-a afirmat ca dreptul international public cuprinde "totalitatea normelor juridice, create de state pe baza acordului lor de vointa, exprimat in forme juridice specifice,

pentru a reglementa raporturile dintre ele privind pacea, securitatea si cooperarea internationala norme a caror aplicare este realizata prin respectarea de buna voie, iar in caz de necesitate prin constrangerea individuala sau colectiva a statelor". Prin aceasta definitie se sugereaza necesitatea punerii accentului pe elementele esentiale care se refera la respectarea pacii si securitatii internationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.