Notiuni generale de masini electrice - masina sincrona

Trimis la data: 2010-12-03
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut_N
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Masina sincrona este o masina de curent alternativ a carei turatie este constanta, indiferent de regimul de functionare (stabilizat) si independent de valoarea sarcinii (in limite norma-le). Turatia este cea de sincronism si este legata riguros de frecventa f a retelei de curent alternativ la care este cuplata masina.
Masinile sincrone pot functiona in doua regimuri de baza, ca generatoare si ca motoare.

Cursuri similare:

In regimul de generator, masina transforma puterea meca-nica, primita pe la arbore de la un motor auxiliar, in putere electrica, debitata intr-o retea de curent alternativ. In regimul de motor, masina transforma puterea electrica, primita de la o retea de curent alternativ, in putere mecanica, cedata pe la ar-bore unei instalatii mecanice.
Un alt regim posibil de functionare a masinii sincrone este acela de compensator al factorului de putere. Regimul de com-pensator nu este insa un regim de baza distinct, ci un regim de motor functionand in gol.

Cea mai larga raspandire o are masina sincrona in regim de generator sincron trifazat, folosit in prezent, in exclusivitate, in toate centralele electrice de mare putere.
Motoarele sincrone se utilizeaza in instalatiile la care este necesara mentinerea turatiei riguros constanta si un factor de putere bun la turatii mici.
Compensatoarele sincrone se folosesc pentru compensarea puterii reactive in sistemele electromagnetice.

Regimul de functionare a unei masini sincrone se caracte-rizeaza prin marimile nominale inscrise pe placuta ei indica-toare:
- regimul de functionare (generator, motor, compensa-tor);
- puterea: la generatoare - puterea aparenta la borne, in kVA sau MVA, sau puterea activa la borne, in kW sau MW; la motoare - puterea mecanica la arbore, in kW; la compensatoa-re - puterea reactiva la borne, in kVar sau MVar, in regim supraexcitat;
La masinile de puteri mici (sub 50 kVA), sau la masini cu destinatie speciala, se utilizeaza si constructia "inversa" (indu-sul - rotor si inductorul - stator).

Dupa forma inductorului, se deosebesc: masini cu poli ine-cati, utilizate in special la turatii mari (3000 - 10.000 rot/min) si masini cu poli aparenti, folosite la turatii mici (de obicei sub 1500 rot/min).
Generatorul sincron se mai denumeste, dupa felul motoru-lui de antrenare: turbogenerator, cand motorul este o turbina cu aburi sau cu gaze, de turatie mare si hidrogenerator, cand motorul primar este o turbina hidraulica.

Turbogeneratoarele se realizeaza de obicei ca masini bipo-lare, cu poli inecati, cu axul orizontal; hidrogeneratoarele se construiesc numai cu poli aparenti si de obicei cu axul vertical.
Generatoarele sincrone antrenate de motoare termice (mo-toare Diesel sau turbine cu gaze de turatie joasa) se realizeaza cu poli aparenti si cu axul orizontal.
Motoarele sincrone, la puteri medii si mari, se construiesc de obicei cu poli aparenti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.