Notiuni generale despre drept

Trimis la data: 2010-04-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_B
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere juridic se face deosebirea intre dreptul subiectiv si dreptul obiectiv.
Dreptul obiectiv reprezinta totalitatea normelor de conduita impuse indivizilor si colectivitatiilor in cadrul vietii sociale, la nevoie chiar prin forta de constrangere a statului. Caracterul sau obiectiv rezulta din faptul ca normele de conduita sunt independente de participantii la raportul juridic.
Dreptul subiectiv reprezinta participarea efectiva a subiectiilor la un raport juridic concret, respectiv ceea ce acesti subiecti pot sa pretinda de la ceilalti subiecti de drept in cadrul unui raport juridic. Dreptul subiectiv decurge intotdeauna dintr-un drept obiectiv.

Cursuri similare:

Prin sistem al dreptului se intelege structura unitara a ansamblului nurmelor juridice dintr-un stat, determinata de caracterul unitar al societatii, valorile sociale ocrotite prin drept si principiile fundamentale ale dreptului, precum si divizarea acestor norme pe grupe distincte in institutii si ramuri de drept.
Institutia juridica cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale, guvernand astfel o categorie aparte de raporturi juridice.

Ramura de drept reprezinta o grupare mai larga de norme si institutii juridice legate intre ele printr-un obiect comun, prin anunmite principii comune care stau la baza lor precum si unitatea de metoda folosita in reglementarea relatiilor sociale respective.
Cea mai importanta dar si cea mai veche diviziune a dreptului se face dupa criteriul utilitatii si al interesului ocrotit si imparte dreptul in drept public si drept privat.

Dreptul public regelementeaza raporturile dintre stat, organele statului si indivizi urmarindu-se apararea si conservarea unor interese de ordin general. In aceasta categorie intra dreptul constitutional, dreptul muncii, dreptul procesual penal si dreptul procesual civil.
Dreptul privat reglementeaza raporturile dintre persoane fizice si juridice astfel incat sa se garanteze printr-un minim de securitate exercitiul libertatii individuale si satisfacerea intereselor personale legitime.

In aceasta categorie intra dreptul civil si dreptul comercial.
Prin izvor de drept se intelege forma pe care vointa de stat o imbraca pentru a avea caracter general si obligatoriu si care se exprima prin intermediul actelor normative si alte forme concret determinate prin modul de edictare si sanctionare de catre stat.
Principalele izvoare ale dreptului sunt:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.