Notiuni introductive - continutul si sarcinile fiscalitatii

Trimis la data: 2009-09-05 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Mirela_Z Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenii de fisc si fiscalitate au o vechime considerabila, existand dinaintea aparitiei statale. In acea vreme, pentru obtinerea unor bunuri de la cei carora le prisoseau, se utiliza un obiect obisnuit de colectare, care se numea fiscus sau cos. De aici deriva termenul de fiscalitate ca fiind legat de mobilizarea unor resurse.
Odata cu aparitia statului apare necesitatea mobilizarii unor fonduri la dispozitia acestuia. Pentru ca statul sa-si indeplineasca functiile acesta trebuie sa aiba la dispozitie resurse necesare.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Veniturile in bani iau treptat locul veniturilor in natura si imbraca forma unor varsaminte obligatorii. Pentru asigurarea nivelului veniturilor necesare statului si pentru mobilizarea si urmarirea acestora a aparut o institutie specializata a statului numita FISC. De aici a derivat si termenul de FISCALITATE. Cu toata vechimea sa, asupra acestui termen nu s-a ajuns la o unitate de opinii.
Astfel dictionarul "LAROUSSE" defineste fiscalitatea ca fiind "sistemul de percepere a impozitelor si taxelor, ansamblul legilor si instrumentelor referitoare la acestea".

Dictionarul Explicativ al limbii romane defineste fiscalitatea ca fiind " ansamblul obligatiilor cuiva catre Fisc."
Dictionarul Financiar defineste fiscalitatea ca fiind "totalitatea legilor, reglementarilor referitoare la impozite si taxe impreuna cu mijloacele aferente acestora."
Din definitiile date, chiar daca ele difera, se observa ca fiscalitatea opereaza cu cateva elemente comune si altor discipline cum sunt: macroeconomia, finantele publice, contabilitatea; dar ea opereaza si cu concepte si elemente proprii, intelegand prin acestea reglementarile juridice proprii, instrumentele si tehnicile adecvate.

Intr-o incercare de definire, apreciem ca FISCALITATEA reprezinta ansamblul obligatiilor, al prelevarilor catre administratia financiara impreuna cu reglementarile, instrumentele si mijloacele referitoare la acest ansamblu.Continutul esential al fiscalitatii este reprezentat de prelevarile si varsamintele cu caracter obligatoriu catre administratia fiscala, in cadrul carora isi gaseste campul de manifestare economia publica.Pornind de la functiile si rolul finantelor publice, se pot formula si functiile si rolul fiscalitatii.

Astfel, fiscalitatea indeplineste: - in primul rand, functia de constituire a fondurilor banesti la dispozitia statului. Prin intermediul fiscalitatii se formeaza majoritatea resurselor banesti a bugetului de stat. Canalele prin care se indeplineste aceasta functie sunt date de prelevarile obligatorii, de varsaminte, taxe si impozite.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.