Notiuni introductive - continutul si sarcinile fiscalitatii

Trimis la data: 2009-09-05
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_Z
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenii de fisc si fiscalitate au o vechime considerabila, existand dinaintea aparitiei statale. In acea vreme, pentru obtinerea unor bunuri de la cei carora le prisoseau, se utiliza un obiect obisnuit de colectare, care se numea fiscus sau cos. De aici deriva termenul de fiscalitate ca fiind legat de mobilizarea unor resurse.
Odata cu aparitia statului apare necesitatea mobilizarii unor fonduri la dispozitia acestuia. Pentru ca statul sa-si indeplineasca functiile acesta trebuie sa aiba la dispozitie resurse necesare.

Cursuri similare:

Veniturile in bani iau treptat locul veniturilor in natura si imbraca forma unor varsaminte obligatorii. Pentru asigurarea nivelului veniturilor necesare statului si pentru mobilizarea si urmarirea acestora a aparut o institutie specializata a statului numita FISC. De aici a derivat si termenul de FISCALITATE. Cu toata vechimea sa, asupra acestui termen nu s-a ajuns la o unitate de opinii.
Astfel dictionarul "LAROUSSE" defineste fiscalitatea ca fiind "sistemul de percepere a impozitelor si taxelor, ansamblul legilor si instrumentelor referitoare la acestea".

Dictionarul Explicativ al limbii romane defineste fiscalitatea ca fiind " ansamblul obligatiilor cuiva catre Fisc."
Dictionarul Financiar defineste fiscalitatea ca fiind "totalitatea legilor, reglementarilor referitoare la impozite si taxe impreuna cu mijloacele aferente acestora."
Din definitiile date, chiar daca ele difera, se observa ca fiscalitatea opereaza cu cateva elemente comune si altor discipline cum sunt: macroeconomia, finantele publice, contabilitatea; dar ea opereaza si cu concepte si elemente proprii, intelegand prin acestea reglementarile juridice proprii, instrumentele si tehnicile adecvate.

Intr-o incercare de definire, apreciem ca FISCALITATEA reprezinta ansamblul obligatiilor, al prelevarilor catre administratia financiara impreuna cu reglementarile, instrumentele si mijloacele referitoare la acest ansamblu.Continutul esential al fiscalitatii este reprezentat de prelevarile si varsamintele cu caracter obligatoriu catre administratia fiscala, in cadrul carora isi gaseste campul de manifestare economia publica.Pornind de la functiile si rolul finantelor publice, se pot formula si functiile si rolul fiscalitatii.

Astfel, fiscalitatea indeplineste: - in primul rand, functia de constituire a fondurilor banesti la dispozitia statului. Prin intermediul fiscalitatii se formeaza majoritatea resurselor banesti a bugetului de stat. Canalele prin care se indeplineste aceasta functie sunt date de prelevarile obligatorii, de varsaminte, taxe si impozite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.