Notiuni introductive, norma juridica

Trimis la data: 2010-11-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_E
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitie:Fenomenul dreptului reprezinta ansamblul regulilor obligatorii de conduita, reguli care consacra drepturi, libertati si obligatii determinate, decurgand din relatiile interumane si a caror respectare este garantata, la nevoie de catre forta publica. (forta coercitiva a statului)
Pentru fiintarea societatii civile si a statului de drept este vitala promovarea si apararea valorilor sociale. O buna parte a acestor valori este consfintit juridic, dobandind astfel, forma dreptului, a normelor juridice.

Cursuri similare:

Actiunile umane, sub forma lor cea mai simpla, de automatisme la mediu, sunt anterioare normelor. Acestea (normele) au luat nastere in conditiile unor forme mai evoluate ale existentei socio-umane, atunci cand s-a format si ideea de "raspundere" pentru cei ce tulbura echilibrul comunitatii.
In limba latina, norma=rigla, instrument necesar pentru a trasa linii.
Definitie: norma este o regula sau o propozitie prescriptiva care stabileste cum trebuie sa actioneze sau sa se comporte un agent in conditii determinate, pentru ca interventia sa sa fie eficienta si sa se bucure de o calificare favorabila.

Norma poate avea un grad maxim de generalitate, vizand toate situatiile si toti subiectii (ex.obligativitatea respectarii legilor, de catre toti cetatenii; Art. 16 alin 2 /Constitutie "Nimeni nu e mai presus de lege".)
Norma poate avea un grad minim de generalitate, vizand o situatie unica sau specifica(ex. O norma de drept constitutional vizand atribuirrea unei functii unice in stat)

• Abstracta - este rezultatul prelucrarii cazurilor concrete, individuale, aparute in practica legislativa, administrativa sau judiciara, astfel incat prin operatii logice de abstractizare si esentializare, sa se realizeze trecerea de la concret la abstract, de la particular la general.
Distinctii intre norma juridica si actul juridicindividual sau concret:
Norma este generala si impersonala.
Actul juridic concret vizeaza o conduita anume, intr-o situatie data, a unei persoane fizice sau juridice nominalizate. ex. Hotararea judeteana pentru solutionarea unei crize, actul de numire intr-o functie a unei persoane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.