Notiuni introductive privind conduita functionarului public

Trimis la data: 2009-06-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rafael_M
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Codul juridic care reglementeaza conduita functionarurlui public din Romania este concretizat prin legea nr.7/2004-act normative care cuprinde normele de conduita profesionala obligatorie pentru fuctionarul public,precum si pentru persoanele care ocupa temporar o functie publicain cadrul autoritatilor si institutiilor publice.
Obiectivele codului de conduita vizeaza asigurarea unui nivel calitativ corespunzator al serviciilor publice ,buna administrare a patrimoniului si a interesului public,eliminarea birocratiei si a faptelor de coruptie din administratia publica.

Cursuri similare:

Modalitati de atingere a acestor obiective au in vedere urmatoarele proceduri:1.Reglementarea normelor de conduita profesionala necesare realizarii unor raporturi sociale si profesionale care sa conduca la asigurarea prestigiului propriu functiei si functionarului public. 2.Informarea populatiei cu privire la conduita profesionala specifica functionarului public pe durata exercitarii functiei publice
3.Asigurarea unui climat de respect si incredere intre cetateni si functionarul public precum si intre cetateni si autoritatile administratiei publice.

La baza guvernarii conduitaei profesionale a functionarului public se afla urmatoarele principii: 1.Suprematia normelor constitutionale si a celor legale astfel incat functia publica sa raspunda pentru respectarea normelor juridice in vigoare. 2.Respectarea egalitatii de tratament a cetatenilor in fata autoritatilor si institutiilor publice - principiu in raport cu care functionarii publici au obligatia de a aplica acelasi regim juridic in situatii identice sau similare..3.Prioritatea interesului public in sensul ca functionarii publici au obligatia de a considera interesul public deasupra decat interesul personal pe toata durata exercitarii functiei publice.

4.Manifestarea profesionalismului astfel incat functionarul public sa aduca la indeplinirea atributiunilor de serviciu cu responsabilitate ,competenta,corectitudine si eficienta . 5.Independenta si impartialitatea - functionarii publici au obligatia de a prezenta o atitudine obictiva in raport cu interesele economice , politice,sociale,religioase etc. 6.Integritatea morala-principiu potrivit caruia este interzis ca functionarul public sa solicite sau sa accepte direct sau indirect,orice fel de avantaj sau beneficiu in exercitarea functiei publice.

7.Liberatea de exprimare si gandire-functionarii publici pot exprima numai in conditile respectarii ordinii de drept si a bunelor maravuri.
8.Corectitudinea ,cinstea-la indeplinirea atributiilor de serviciu functioarul public trebuie sa manifeste buna credinta. 9.Trasparentei -acivitatile desfasurate de functionarii publici pot fi supuse monitorizarii cetatenilor pe durata exercitarii acestor functii.
Pentru realizarea si exercitarea functiei publice ,functinarii publici au obligatia de a manifesta un comportament profesionist si de a asigura transparenta administrativa in scopul asigurarii increderii cetatenilor in impartialitatea si eficacitatea activitatii spacifice institutiei publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.