Notiuni privind raporturile valorice dintre monede

Trimis la data: 2010-10-24
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristi Tucu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intro prima etapa sistemul monetar international stabilit prin adoptarea principiilor si statutului de la Breton Woods a functionat corespunzator,schimburile internationale sau amplificat.Fluxurile valutar financiare s-au fluidizat pe seama unor lichiditati de proportii indestulatoare iar o serie de tari si-au consolidat potentialul economic si au dobandit convertibilitate pentru propria moneda in acceptiunea din epoca.

Cursuri similare:

Devalorizarea este intitulata si explicita in seama reducerea legala a valorii paritare a monedei nationale si este defapt oficializarea procesului de depreciere monetara(considerata devalorizare implicita) cu alte cuvinte dupa o continua si constanta depreciere la intervale mai mari de timp are loc devalorizarea ca act eminamente juridic.
Deprecierea monetara ca diminuare a valorii insasi a unei monede poate fi interna si se masoara cu ajutorul indicelui costului vietii sau mai poate fi externa cand se reflecta in evolutia ascendenta a cursului la principalele burse.

Deprecierea interna la randul sau poate fi generala si partiala.
Deprecierea generala apare cand preturile si tarilele cresc insesizabil daca pe ansamblu fapt care face sa se achizitioneze mai putine bunuri ca inainte dar cu o suma identica de moneda ori pe piata raman marfuri cu acelasi pret ca inainte dar de calitate inferioara.
Deprecierea partiala in sensul ca moneda se depreciaza doar la unele marfuri si numai intro anumita perioada.

Deprecierea externa este cauza pentru o varietate de fenomene dramatice din economie inclusiv a deprecierii interne.Semnificatia sa tehnica este ca pentru o suma data de moneda straina (de referinta) se va cheltui o suma mai amre de moneda nationala(depreciata)
Dintre formele frecvente de devalorizare o importanta aparte in contextul actualei economii romanesti ca economie deschisa

si de proportii mijlocii o are devalorizarea care paote fi:Defensiva cand se omologheaza oficial prevederea pietei de cumparare externe a monedei nationale ca urmare a unei inflatii prelungite.Ofensiva cand printro atare operatiune se urmareste stimularea exporturilor daca intre monedele implicate exista raporturi paritare efective. Ar mai trebui mentionata devalorizarea partiala la care a fost supusa moneda romaneasca in toamna anului 1990 cand vechea valoare paritara a monedei a fost redusa brusc pe cale administrativa fata de valoarea dolarului (de la 22lei/$ prin devalorizarea leului sa ajuns la cursul de 35lei/$).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.